Banka Monte Paschi chce navýšiť kapitál až o 5 miliárd eur

Správna rada talianskej banky Monte dei Paschi di Siena dnes schválila navýšenie kapitálu o 5 miliárd eur oproti pôvodnému plánu navýšenia o 3 miliardy eur. Akcionári by o tom mali hlasovať v druhej polovici mája. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Výkonný riaditeľ banky Fabrizio Viola uviedol, že návrh bol schválený jednohlasne. Výraznejšie navýšenie kapitálu tretej najväčšej talianskej banky má podľa vedenia Monte Paschi slúžiť na splatenie štátnej pomoci, ako aj na vytvorenie kapitálového vankúša na „zvládnutie prípadných negatívnych vplyvov“ výsledkov tohtoročných komplexných testov európskych bánk zo strany Európskej centrálnej banky. Súčasťou testovania je hodnotenie aktív a prísnejšie záťažové testy.
Okrem zabezpečenia si dostatočnej kapitálovej rezervy potrebuje Monte Paschi splatiť štátnu pomoc vo výške 4,1 miliardy eur. Tú jej vláda poskytla minulý rok potom, čo sa banka dostala v dôsledku rizikových obchodov s derivátmi do finančných problémov. Európska komisia (EK) pomoc v novembri minulý rok schválila, ale podmienila ju plánom reštrukturalizácie a získaním dostatočného množstva financií od investorov.
Súčasťou plánu reštrukturalizácie najstaršej banky sveta (založili ju v roku 1472) je zrušenie 8000 pracovných miest a zatvorenie 550 pobočiek. Banka okrem toho súhlasila aj s obmedzením výšky platov manažérov a znížením objemu talianskych dlhopisov vo svojom portfóliu z 23 miliárd na 17 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy