Zahraničné firmy s Ruskom spolupracujú, projekt Južný prúd pokračuje

Ruské a zahraničné energetické spoločnosti spolupracujú aj naďalej, bez ohľadu na sankcie uvalené na Rusko pre situáciu na Ukrajine a ruský projekt plynovodu Južný prúd pokračuje tiež podľa plánu. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Žiadne náznaky plánovaného obmedzenia aktivít v Rusku sa v rámci diskusií s firmami neobjavili,“ povedal Novak. Naopak, dodal, podniky dali najavo záujem o pokračovanie svojich investícií v krajine.
Rusko, ktoré patrí medzi kľúčových producentov ropy a plynu vo svete, uzatvorilo v minulosti so zahraničnými spoločnosťami dohody o rozvoji svojich surovinových ložísk, najmä vo vodách v arktickej oblasti. Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť podpísala dohody s americkým koncernom ExxonMobil, talianskou firmou Eni a nórskou spoločnosťou Statoil. Jej najväčším akcionárom hneď po Rusku je britský ropný koncern BP.
Šéf britskej firmy Bob Dudley tento týždeň vyhlásil, že sankcie Západu voči Moskve za jej kroky na Ukrajine nemali zatiaľ žiadny vplyv na aktivity spoločnosti. Zároveň dodal, že firma BP svoje investičné plány v Rusku meniť nebude.
Ruský minister energetiky okrem toho oznámil, že projekt plynovodu Južný prúd, ktorý by mal transportovať ruský plyn do Európy po dne Čierneho mora, čím sa vyhne územiu Ukrajiny, pokračuje ďalej. „Projekt sa realizuje na základe dohôd medzi jednotlivými krajinami. S Európskou komisiou diskutujeme a práce pokračujú naďalej,“ povedal Novak.
Plynovod s dĺžkou 2400 kilometrov by mal byť schopný do konca tohto desaťročia prepraviť do Európy viac než 63 miliárd kubických metrov suroviny ročne. To je asi 15 % celkových európskych potrieb v oblasti zemného plynu. V dôsledku anexie Krymu Ruskom a najnovšieho vývoja na východe Ukrajiny sa však situácia skomplikovala. Ako totiž ešte oznámil komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger, EÚ pre situáciu na Ukrajine schvaľovací proces týkajúci sa výstavby Južného prúdu pozastavila.

Súvisiace články

Aktuálne správy