Taliansko chce odložiť plán vyrovnaného rozpočtu na rok 2016

Talianska vláda oznámila Európskej únii, že plánuje opäť o jeden rok odložiť splnenie plánu na dosiahnutie štrukturálne vyrovnaného rozpočtu. Najnovšie ho tak chce dosiahnuť až v roku 2016. Potvrdil to vo štvrtok (17.4.) taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Informovala o tom agentúra DPA.
„Vláda prijala toto rozhodnutie preto, nakoľko napriek signálom zlepšenia ekonomickej situácie v tomto roku je hospodárske oživenie stále veľmi krehké a situácia na trhu práce zostáva zložitá,“ povedal minister.
Talianska ekonomika klesla minulý rok o 1,9 % a najnovšie údaje o miere nezamestnanosti za február ukázali, že nezamestnanosť dosiahla nové maximum 13 %. To je najvyššia hodnota od roku 1977, keď Taliansko začalo tieto údaje zverejňovať. Nezamestnanosť mladých ľudí vo veku do 25 rokov presiahla 42 %.
Taliansko už plán štrukturálne vyrovnaného rozpočtu v minulosti odložilo. Pôvodne malo tento cieľ dosiahnuť v roku 2013, Rím ho však pre nepriaznivý vývoj ekonomiky odložil na rok 2014. V júli minulého roka Európska komisia vyzvala Taliansko na dodržanie tohtoročného termínu, no na jeseň Rím oznámil odklad na rok 2015. Najnovšie posunul termín o ďalší rok.
Ministerstvo hospodárstva tento týždeň zverejnilo, že Európsku komisiu už o rozhodnutí informovalo. Padoan Bruselu oznámil, že krajina potrebuje miernejšie úsporné opatrenia vzhľadom na „rozsiahlu recesiu“, ktorá Taliansko zasiahla v rokoch 2012 a 2013. Európska komisia reagovala, že vzala informáciu na vedomie, pričom svoju reakciu zverejní 2. júna.
V prípade, že EK zverejní negatívne stanovisko, Taliansko bude pravdepodobne čeliť tlaku Bruselu aj jednotlivých štátov eurozóny, aby svoje rozpočtové plány upravilo, to znamená, zaviedlo prísnejšie úsporné opatrenia. To by nepriaznivo zasiahlo do plánov vlády Mattea Renziho na oživenie ekonomiky. Vláda zatiaľ predpokladá rast hospodárstva v tomto roku na úrovni 0,8 %. V roku 2015 by sa mal zrýchliť na 1,3 % a v roku 2016 na 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy