Projekt plynovodu South Stream podľa Moskvy pokračuje

Budúcnosť 2 400 kilometrov dlhého plynovodu South Stream (Južný prúd) z Ruska cez Čierne more, ktorý má obchádzať Ukrajinu, je spochybnená, odkedy Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym.

Projekt ruského plynovodu South Stream (Južný prúd), ktorý má zabezpečiť prepravu zemného plynu z Ruska cez Čierne more, stále pokračuje a Moskva s Európou diskutuje o jeho realizácii. Povedal to v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak. Zároveň uviedol, že pokračuje aj spolupráca medzi ruskými spoločnosťami a veľkými medzinárodnými ropnými a plynárenskými firmami napriek sankciám Západu voči Moskve pre situáciu na Ukrajine.

Budúcnosť 2 400 kilometrov dlhého plynovodu, ktorý má obchádzať Ukrajinu, je spochybnená odvtedy, ako Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym. Podľa plánu by mal plynovod už koncom tohto desaťročia prepravovať na európske trhy viac 63 mld. kubických metrov ruského plynu ročne.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger ešte v marci povedal, že diskusie s Ruskom o schválení projektu plynovodu Južný prúd Európskou úniou sa pozastavili. Ukrajinská kríza zintenzívnila snahu EÚ o zníženie energetickej závislosti od Ruska. Moskva sa pritom dlhodobo snaží zmenšiť svoju závislosť od Ukrajiny, ktorá je hlavnou prepravnou trasou ruských dodávok plynu do Európy.

Plynovod by mohol prechádzať cez Turecko. Ak o to Moskva prejaví záujem, vláda v Ankare zváži túto možnosť, uviedol v stredu turecký minister energetiky Taner Yildiz. „Sme ochotní posúdiť akúkoľvek žiadosť o povolenie viesť plynovod cez turecké územie,“ povedal minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy