Záujem o podnikové úvery by sa mal podľa VÚB oživovať

Úvery podnikom sú úzko previazané s investíciami, tie sa odrazili od dna a začali mierne rásť

Záujem o dlhodobé podnikové úvery by sa mal oživiť. Ako ďalej na stretnutí s novinármi povedal analytik VÚB banky Zdenko Štefanides, pokles investícií sa zastavil a v posledných dvoch kvartáloch minulého roka sa investície odrazili od dna. Úvery podnikom sú totiž podľa neho úzko previazané s investíciami a tie v ostatných rokoch klesali. No už by sa mali začať zotavovať a to by malo priniesť podľa Štefanidesa oživenie dopytu firiem po dlhodobých úveroch v prvom polroku tohto roka.

Zadlženie nefinančných podnikov na Slovensku v pokrízovom období citeľne kleslo. „V posledných dvoch rokoch úvery domácim podnikom klesali. Jednoducho neboli investície a nové projekty,“ skonštatoval Štefanides. Napriek miernemu oživeniu sú investície podľa neho stále nižšie o štvrtinu ako zvykli byť pred krízou. Pokles aktivít investícií sa týka nielen firiem, ale aj vláda podľa analytika znižuje kapitálové výdavky v rámci konsolidácie.

Záujem podnikov o financovanie sa v pokrízovom období presunul smerom do zahraničia. Možnosťou podľa Štefanidesa je, že v porovnaní s domácimi bankami tam zrejme získavajú lepšie podmienky. Avšak nie je vylúčené, že to pravdepodobne súvisí so zavedením bankovej dane na Slovensku. „Nevravím, že to je dôvod, ale minimálne tam vidieť časovú súvislosť. Od roku 2012 banky sprísňovali podmienky, buď obmedzili výšku úveru alebo skrátili splatnosť,“ dodal Štefanides.

Súvisiace články

Aktuálne správy