Neudržateľný stav: Slovensko potrebuje dôchodkovú reformu, inak sa penzisti dostanú pod hranicu chudoby

, Allianz Foto:SITA

V Austrálii, na Novom Zélande a v škandinávskych krajinách sa nemusia trápiť otázkou, z čoho budú vyplácať dôchodky. Naopak v Thajsku, Brazílii a Japonsku sú problémy obrovské. Na Slovensku rastie riziko, že budúci dôchodcovia prekĺznu pod hranicu chudoby.

Udržateľnosť dôchodkového systému 50 krajín skúmal Allianz, tejto otázke sa venuje od roku 2004. Správa sa zameriava predovšetkým na to, čo zvládne v horizonte 30 – 40 rokov štátny dôchodkový systém v jednotlivých krajinách, a kde je to potrebné urobiť reformy.

Od poslednej štúdie v roku 2011, sa situácia zhoršila v Hongkongu, na Taiwane, v Chorvátsku, Francúzsku, Slovinsku a na Malte, zatiaľ čo vo Veľkej Británii, v Luxembursku, Singapure, Írsku, Rumunsku, Turecko a Grécku sa výrazne zlepšila. Existujú krajiny, kde sa demografická situácia zmenila, čiže sa spomalilo alebo zrýchlilo starnutie spoločnosti. V iných zasiahli do doterajšieho systému, penzijné fondy buď zriadili, alebo zrušili.

Na Slovensku, rovnako ako v ostatných krajinách regiónu, kde prebieha penzijná reforma, to nijak nepomohlo dlhodobému financovaniu dôchodkového systému. Hrozí riziko, že budúci dôchodcovia sa dostanú pod hranicu chudoby, v tom prípade bude musieť štát siahnuť hlbšie do vrecka, aby starším osobám poskytol pomoc. V dlhodobom horizonte čaká ťažká situácia nielen Slovensko, ale aj Poľsko, Maďarsko a Českú republiku.

Nič to ale nemení na skutočnosti, že analytici Allianzu vyhodnotili, že po Slovinsku sú najviac neudržateľné výdavky na dôchodky práve u nás. Vysoké výdavky a nedostatočné reformy kladú veľký tlak na zmenu ​​dôchodkového systému.

Politici v Austrálii toho moc na práci nemajú, aspoň čo sa týka dôchodkov. Oficiálny dôchodkový vek je vysoký (65 rokov), a tzv. efektívna hranica pre odchod do dôchodku je rovnaká, čiže ľudia do dôchodku neodchádzajú skôr. V tejto krajine sa dôchodkový systém skladá z dvoch pilierov, čo znamená, že štátny dôchodkový fond v podstate dáva iba taký vysoký dôchodok, aby zabránil penzistom v chudobe (len o niečo viac ako 40 percent zo mzdy), zvyšok pochádza penzijných fondov, ktoré prostredníctvom akcií zhodnocujú vložené peniaze. To znamená, že verejné výdavky na dôchodky v Austrálii tvoria necelé 4 percentá HDP.

Európa má samozrejme štedrejší štátny dôchodkový systém, ktorý zo svojej podstaty predstavuje nevyhnutne vyššiu verejnú záťaž (výnimkou sú Anglicko a Írsko). Celková európske verejné penzijné výdavky tvoria 11,3 percenta HDP. Do roku 2050 sa očakáva nárast na 12,8 percenta, keďže sa bude musieť finančne podporovať čoraz viac a viac dôchodcov.

V Európe majú zďaleka najlepšiu pozíciu severské krajiny. Rozpočtová disciplína a rezervy poskytujú Švédsku a Nórsku vysokú stabilitu. Dôchodkový vek je pomerne vysoký, 67 rokov, ani starnutie obyvateľstva nepredstavuje väčší problém, najmä v Nórsku.

Z 50 skúmaných krajín sú na tom najhoršie Thajsko, Brazília a Japonsko. V Thajsku je oficiálny dôchodkový vek len 55 rokov a spoločnosť veľmi rýchlo starne. Napriek tomu otázka dôchodkového systému nedostáva medzi politickými prioritami potrebné miesto. V Brazílii je zbytočne dôchodkový vek 65 rokov, keď vyplácaný dôchodok je príliš vysoký na to, aby sa takto nastavený systém dal udržať v dlhodobom horizonte. Okrem toho aj tam spoločnosť veľmi rýchlo starne. V Japonsku sa pridávajú ešte aj ďalšie problémy. Populácia je už dnes veľmi stará a veľmi vysoká je aj štátna zadlženosť. Dôchodkový systém je preto už dnes veľmi drahý, krajina naliehavo potrebuje reformy.

Grécko je dobrým príkladom toho, ako sa dá nastoliť zmena. Z prieskum v roku 2011 vyšli najhoršie, ale po tom, čo na podnet zo strany MMF a Európskej centrálnej banky drasticky škrtli dôchodkové výdavky, majú dnes omnoho udržateľnejší systém oproti tomu, aký mali kedysi. Je samozrejmé, že takýto krok viedol k eskalácii napätia, ale o tom táto štúdia nehovorí, otázkou dôchodkou sa zaoberá výhradne z hľadiska dlhodobej udržateľnosti. Vysoká štátna zadlženosť a úroveň nákladov na občanov v dôchodkovom veku, ale v Grécku zostávajú problémom aj naďalej.

Súvisiace články

Aktuálne správy