Sci – fi, alebo skutočnosť? Kamera aj do kontaktných šošoviek

, bussinessinsider Foto:SITA

Kto sa doteraz bál straty súkromia kvôli inteligentným okuliarom Google Glass, radšej bude dúfať v neschopnosť inžinierov Googlu. Inak totiž bude mať kameru k dispozícii aj ľudské oko a nebude sa dať len tak ľahko odhaliť.

Po šošovkách, ktoré dokážu monitorovať stav glukózy, Google verí, že dokáže umiestniť do kontaktných šošoviek minikameru. Svoj vynález síce ešte nepredstavil vo fyzickej podobe, ale už sa ho rozhodol patentovať. Podľa servera Patent Bolt, sa Google rozhodol prihlásiť patent očných kontaktných šošoviek s miniatúrnou integrovanou kamerou, ktorá sa zrejme bude dať ovládať žmurknutím oka, respektíve dopredu daným počtom či intenzitou žmurknutí.

Zatiaľ však nie je spomenuté, odkiaľ šošovky získajú energiu potrebnú pre chod minikamery. V patente sa len objavuje senzor, ktorý môže snímať signály buď bezdrôtovo, alebo mechanicky. Na tieto účely možno využiť napríklad fotodiódu, senzory reagujúce na teplotu a elektrické pole alebo aj mechanické čidlo.

Inteligentné kontaktné šošovky by priniesli mnoho výhod. Jednou z nich má byť nočné videnie, ktoré už vedci z Univerzity v Michigane vyvíjajú špeciálne pre vojenské účely. Americké jednotky tak so sebou nebudú musieť ťahať objemné okuliare, postačí im len supertenké infračervené svetelné čidlo s vrstvou grafénu, ktorá bude pokrývať celý povrch šošoviek. Pre civilistov by boli asi užitočnejšie iné výhody, napríklad v cestnej premávke. Vezmime si, že ste chodec, ktorý sa chystá vstúpiť na zebru. V tom momente sa ale rýchlo blíži auto, ktoré ste si nevšimli. Šošovky by ho ale zachytili a mohli by vás varovať. A to buď premietnutím informácie na displej integrovaný v šošovkách, alebo napríklad odoslaním signálu do smartfónu, ktorý by sa už postaral o výstrahu.

Šošovky by navyše mohli slúžiť aj ľuďom s poruchou zraku. Dokázali by totiž rozpoznať obraz a intenzitu svetiel a farieb, alebo napríklad pohyb blížiacich sa objektov.

Zatiaľ nie je jasné, kedy firma zo Silicon Valley svoj ​​objav uvedie do praxe. V minulých mesiacoch sme však mohli sledovať odvážne plány s inými inteligentnými kontaktnými šošovkami. Tie v sebe majú zabudované malé čipy a anténu a zisťujú hladinu cukru zo sĺz. Google pritom dúfa, že k spotrebiteľom by sa nový produkt mohol dostať už za päť rokov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy