Penta mení stratégiu, predá polovicu svojich firiem

, iHNed Foto:TASR

Skupina Penta, ktorá je známa napríklad ako majiteľ siete lekární Dr. Max či stávkovej kancelárie Fortuna, prechádza zásadnou premenou. Jej prioritou majú teraz byť dlhodobé investície. Súčasne jej vedenie oznámilo, že už nechce držať v portfóliu menšie firmy.

Skupina Penta chce predať polovicu svojich firiem, informujú české Hospodárske noviny. Ako prvej sa chce zbaviť predajcu krmiva pre zvieratá a chovateľských potrieb Pet Centra. Už v priebehu niekoľkých týždňov. Ako povedal spolumajiteľ Penty Marek Dospiva, firma mení svoju investičnú stratégiu. "Z typickej private equity firmy, ktorá nakupovala spoločnosti a snažila sa im v čo najkratšom čase pridať čo najvyššiu hodnotu a do piatich rokov ich predať, sa stávame dlhodobým hodnotovým investorom. Náš investičný horizont v spoločnostiach je desať a viac rokov," cituje Dospivu denník.

Podľa ďalšieho z partnerov Jaroslava Haščáka Penta reaguje na zmeny v európskej ekonomike. "Penta zvoľňuje tempo, robíme menej transakcií. Ale nová stratégia s tým nesúvisí, hlavné je, že sa zmenilo investičné prostredie, v ktorom fungujeme, teda stredná Európa a Nemecko. V období 2004-2007 ročný rast v tomto regióne dosahoval štyroch až siedmich percent. A teraz sme sa dostali do stavu, kedy sa hospodársky rast bude pohybovať od jedného do dvoch percent," vysvetľuje Haščák.

Penta sa chce sústrediť na päť najdôležitejších segmentov a rozvíjať ich. Skupina zdôrazňuje svoju orientáciu na finančníctvo, maloobchod, výrobu a sektor nehnuteľností. Zhruba pätina investícií Penty mieri do nehnuteľností a developmentu. Na prvom mieste zostáva zdravotníctvo, kde už teraz má vďaka nákupom podielov v nemocničných reťazcoch a v lekárňach silnú pozíciu na poľskom trhu a nové akvizície ju majú dostať na prvé miesto. Krokom k tomu je tento týždeň dokončený nákup 200 lekární Apteka Mediq. Penta tiež počíta s pokračujúcim rastom siete Dr.Max.

"Nová" Penta už nechce spravovať toľko firiem ako doteraz. "Zužujeme portfólio z dvadsiatich na zhruba desať firiem," oznámil včera Dospiva a spresnil, že skupinu zaujímajú len tie, ktoré pred započítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie (EBITDA) zarobia aspoň 20 miliónov eur. Cieľový stav je však EBITDA najmenej 50 miliónov eur.

Vedenie Penty včera tiež oznámilo výsledky za rok 2013. Čistý zisk skupine klesol na 100 miliónov eur. Predvlani pritom Penta dokázala zarobiť 147 miliónov eur. Aktíva skupiny medziročne vzrástli o 600 miliónov eur na 6,5 miliardy eur. Čistá hodnota aktív Penty sa zvýšila na 1,6 miliardy eur. Vedenie Penty nestráca investičné apetít, partneri hovoria o kúpe štyroch projektov."Ani jeden z týchto projektov nie je aktuálne na trhu, je to skôr naša vlastná iniciatíva. Oslovili sme súčasných majiteľov, či by nechceli predávať," poznamenal partner skupiny Jaroslav Haščák. Jedinou ďalšou informáciou, ktorú vedenie Penty oznámilo, je, že by išlo o veľké akvizície, každá s kapitálom okolo 500 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy