Priepastný rozdiel: Viete kedy ide o investíciu a kedy o špekuláciu?

, The Manual of Ideas Foto:YT

Hovorí sa, že ak investor do svojho portfólia zaradí novú "long" pozíciu, špekuluje na rast ceny aktíva. Toto konštatovanie však nie je vždy úplne presné. Na kapitálových trhoch je potrebné dôsledne rozlišovať medzi špekulovaním a investovaním, pretože rozdiel medzi oboma termíny je priepastný.

Warren Buffett raz povedal, že rozdiel medzi dlhopismi a akciami spočíva v tom, že zatiaľ čo na bondoch je kupón s výnosom z ich držania vopred natlačený, na akcie si ho investori musia natlačiť sami. Za pravdu mu dáva Jeff Annello zo spoločnosti Noise Free Investments. "Hodnota investície sa odvíja len od toho, koľko financií bude schopná v horizonte takých dvadsiatich alebo tridsiatich rokov generovať. Ak nemáte žiadny odhad, aké zisky vám konkrétne aktívum môže priniesť, neinvestujete, ale špekulujete," hovorí Annello

"Raz som investoval do malej ropnej spoločnosti, ktorá mala obrovský výnosový potenciál," spomína Annello. "Zároveň ale bola tiež enormne zadlžená, pretože potrebovala získať dostatok peňazí na to, aby si zabezpečila prístup k ložiskám ropy a prostriedky na jej ťažbu. Problémom bolo, že namiesto toho, aby firma z financií získaných z ťažby začala splácať svoje dlhy, neustále hľadala nové projekty, a tak sa zadlžovala stále viac. Investori sa časom logicky začali pýtať, či pre nich táto spoločnosť má vôbec nejakú hodnotu."

Annello tvrdí, že ak sa na podobné otázky nedá s vysokou mierou pravdepodobnosti odpovedať pozitívne, nemožno ani náhodou hovoriť o investícii. "Tým nechcem povedať, že je špekulovanie niečo neetické alebo zlé. Aj špekulácie môžu byť ziskové. Je ale dôležité, aby investori vždy vedeli, či práve investujú, alebo špekulujú. Pokiaľ budú medzi investovaním a špekulovaním dôsledne rozlišovať, je všetko v úplnom poriadku a môžu zarobiť skutočne zaujímavé peniaze," uzatvára.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy