Ukrajinské úrady prešetrujú Sberbank a ďalšie banky

Ukrajina začala vyšetrovať najväčšiu ruskú banku Sberbank. Dôvodom sú podozrenia z toho, že banka pomáha financovať proruských separatistov. V stredu to vyhlásil ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnický. Podľa jeho slov prokuratúra vedie vyšetrovanie voči 14 bankám pre podozrenia, že pomáhajú financovať separatistov, ktorí na východe Ukrajiny obsadili vládne budovy. „Začali sme kriminálne vyšetrovanie napríklad spoločnosti Sberbank Russia a práce v tomto smere pokračujú… v súvislosti s financovaním terorizmu,“ povedal Machnický.

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (USB) v utorok oznámila, že začala vyšetrovať predstaviteľov nemenovanej ruskej banky za to, že „financovali teroristov“. Bezpečnostná služba tvrdí, že banka poskytla medzi marcom a aprílom finančné prostriedky v hodnote 45 mil. hrivien, čo je zhruba 2,72 mil. eur, na financovanie militantných skupín.

Spoločnosť Sberbank pôsobí aj na Slovensku. Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy