Cena americkej ropy WTI mierne vzrástla a pohybuje sa okolo 104 USD/barel

Ceny ropy sa vyvíjajú opačným smerom. Americká WTI, ktorá sa aktuálne obchoduje okolo úrovne 104 USD (75,14 eura) za barel, mierne posilnila, a naopak, ropa Brent oslabuje. Ceny čierneho zlata naďalej podporuje napätie v ukrajinskej kríze. Na druhej strane, negatívny vplyv na ceny má prudký nárast ropných rezerv v USA. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 7.30 SELČ predával po 104 USD. To je o 24 centov viac ako v stredu (16.4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy posilnil o 1 cent a uzavrel na úrovni 103,76 USD za barel. Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 17 centov na 109,43 USD za barel.
Cena americkej ropy v stredu popoludní vyskočila až takmer na 105 USD za barel. Neskôr však zverejnilo americké ministerstvo správu o stave ropných rezerv, ktorá ukázala, že zásoby ropy v uplynulom týždni vyskočili o 10 miliónov barelov, čo je najviac za 13 rokov. Dôvodom bolo zvýšenie domácej produkcie a dovozu.
Pokles ceny utlmili obavy o vývoj na Ukrajine. Obchodníci sa obávajú, že Západ môže na ruské akcie odpovedať ďalšími sankciami, ktoré môžu viesť až k obmedzeniu dodávok ropy a plynu z Ruska.
Dnes sa v Ženeve stretnú ministri zahraničných vecí a predstavitelia USA, Ruska, Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) a budú hľadať politické riešenie ukrajinskej krízy. Situácia na Ukrajine však zostáva napätá, čo môže viesť k ďalšiemu zvýšeniu cien čierneho zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy