Bank of America v prvom štvrťroku skončila v strate

Hospodárenie banky za január až marec sa skončilo čistou stratou v sume 514 mil. USD čiže 5 centov na akciu.

Bank of America Corp (BofA) , ktorá je druhým najväčším americkým peňažným ústavom, za prvý štvrťrok tohto roka vykázala stratu, keďže vyčlenila dodatočných 6 mld. USD na pokrytie nákladov vyplývajúcich zo súdnych sporov. Hospodárenie banky za január až marec sa skončilo čistou stratou v sume 514 mil. USD, čiže 5 centov na akciu. V rovnakom období minulého roka BofA dosiahla zisk 1,11 mld. USD, resp. 10 centov na akciu. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že banka za prvý kvartál 2014 vykáže zisk 5 centov na akciu.

Strata v prvom štvrťroku tohto roka nasleduje po tom, ako rok 2013 bol pre Bank of America najlepším od finančnej krízy. Čistý zisk banky za vlaňajšok bol na úrovni 11,4 mld. USD a bol najvyšší od roku 2007. Brzdou jej výkonu však naďalej sú vysoké náklady na právne služby a na urovnávanie sporov pochádzajúcich z obdobia finančnej krízy. Výnosy BofA za prvý kvartál 2014 klesli o 3,8 % na 22,66 mld. USD, ale prekonali odhad analytikov, ktorí predpovedali, že budú v objeme 22,33 mld. USD.

Výnosy z podnikania v oblasti hypoték v prvom štvrťroku oslabili na 273 mil. USD zo sumy 815 mil. USD v prvom kvartáli minulého roka. Klesli aj medzikvartálne, keďže v záverečnom štvrťroku vlaňajška boli v objeme 404 mil. USD. Menej vlastníkov domov totiž refinancovalo svoje hypotéky a mimoriadne studené počasie utlmilo aktivitu tých, ktorí chcú kúpiť dom. Hodnota akcií banky v stredu pred otvorením obchodovania na americkej burze oslabila o 0,4 %.

(1 EUR = 1,384 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy