Kim Dotcom sa teší, majetok zabavený v súvislosti s kauzou Megaupload získa späť

, lupa Foto:SITA

Nový Zéland bude musieť excentrickému internetovému podnikateľovi vrátiť majetok, ktorý mu bol pred dvoma rokmi zabavený na žiadosť amerických vyšetrovateľov.

Snímky, dokumentujúce ako novozélandské úrady odvážajú z jeho rezidencie luxusné automobily, obleteli pred viac ako dvoma rokmi svet. A stali sa jedným zo symbolov pádu excentrického internetového podnikateľa. Kým vtedy to s Dotcomom naozaj nevyzeralo dobre, Megaupload bol odstrihnutý a jeho prevádzkovatelia zatknutí.

Postupom času sa šťastie začalo prikláňať na Dotcomovu stranu a celá kauza zrejme skončí poriadnym fiaskom pre FBI, ktorá vypnutie dátového úložiska iniciovala. Na Megaupload a Dotcoma podali žaloby RIAA a MPAA, zastupujúci záujmy hudobného resp. filmového priemyslu.

Prednedávnom ale Dotcom zaznamenal ďalší zo série úspechov. Novozélandský súd totiž nevyhovel žiadosti úradov o predĺženie lehoty na zabavenie Dotcomovho majetku. Čoskoro by mu tak mali vrátiť nielen niekoľko luxusných automobilov, ale aj peniaze či umelecké diela.

Kim Dotcom (vľavo) so spoluzakladateľom Apple Steveom Wozniakom
Dotcom sa už na Twitteri nechal počuť, že po tom, čo získa autá späť, usporiada preteky. Tých sa budú môcť zúčastniť členovia jeho novozaloženej politickej strany. Strany, ktorej program sa v zásade nelíši od Pirátskych strán, ktoré už pôsobia v mnohých krajinách. Strana sa označuje za hnutie pre slobodný internet a technológie, súkromie a politické reformy. Za cieľ si vytýčila napríklad podporu rýchleho internetového pripojenia, nové pracovné príležitosti v oblasti IT či nezávislosť Nového Zélandu.

Súvisiace články

Aktuálne správy