Ukrajinská kríza má vážne dopady na ruskú ekonomiku

Hospodárstvo v prvom kvartáli spomalilo rast na 0,8 % a investície sa prepadli o 4,8 %, uviedol ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev

Ruská ekonomika v dôsledku neistoty, ktorú vyvolala kríza na Ukrajine, v prvom kvartáli spomalila rast na 0,8 %. Vyhlásil to v stredu minister hospodárstva Alexej Uljukajev. Hospodárstvo čelí negatívnym dopadom „akútnej medzinárodnej situácie v posledných dvoch mesiacoch“ ako aj „vážnym únikom kapitálu“ povedal Uljukajev v parlamente. Podľa údajov ruského ministerstva financií v prvom kvartáli uniklo z Ruska viac kapitálu ako za celý vlaňajšok.

Ruskou ekonomikou otriasa napätie medzi Moskvou a susednou Ukrajinou, kde Rusko v marci obsadilo čiernomorský región Krym. Ukrajina obviňuje Rusko z podpory militantov na východe krajiny, kde ozbrojení proruskí aktivisti obsadzujú vládne budovy a policajné stanice. Na krízu zareagovali USA a Európska únia sankciami, ktoré sa zatiaľ obmedzili na úzky okruh politikov a podnikateľov blízkych Kremľu. Možnosť sprísnenia sankcií však blokuje investície, ktoré sa podľa Uljukajeva v prvom kvartáli prepadli o 4,8 %.

Ukrajinská kríza prišla v čase, kedy ruské hospodárstvo čelí vážnym výzvam. S výnimkou prepadu z roku 2009, ktorý spôsobila globálna finančná kríza, vlani ekonomika rástla najpomalšie za 13 rokov. Svetová banka v marci prognózovala, že ak nestabilita vyvolaná ukrajinskou krízou pretrvá a Rusko zasiahnu ďalšie sankcie, môže výkon ekonomiky tento rok klesnúť až o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy