Slovinské banky by mali úspešne prejsť cez stresové testy EÚ

Slovinské banky očakávajú, že v tomto roku bez problémov prejdú cez stresové testy Európskej únie. Uviedla to viceguvernérka centrálnej banky Slovinska Stanislava Zadravec Caprirolo. Tieto testy posúdia ich schopnosť odolať budúcim krízam. Testovania sa zúčastnia tri banky, ktoré vlastní štát – Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova KBM (NKBM) a exportná banka SID Banka.

Minuloročné testy ukázali, že v prípade nepriaznivej situácie by slovinské banky potrebovali dodatočný kapitál vo výške 4,8 mld. eur. Odvtedy však väčšina bánk prešla rekapitalizáciou a väčšinu zlých úverov od troch najväčších poskytovateľov, a to NLB, NKBM a Abanka Vipa, previedli na štátom vlastnenú spoločnosť, ktorá bola vytvorená na tento účel. Do apríla by sa mali na túto banku previesť zlé úvery v objeme 4,5 mld. eur.

Slovinská vláda tiež plánuje program bankovej privatizácie, na základe ktorého by sa mali zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu a zlepšiť manažment v tomto sektore. Podľa slovinského ministra financií Urosa Cufera plánuje štát predať druhú najväčšiu banku NKMB do konca tohto roka.

Slovinská centrálna banka očakáva, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 0,6 % po dvoch rokoch recesie. Ide o výrazné zlepšenie prognózy oproti októbru, kedy prognózovala 0,7 percentný pokles.

Súvisiace články

Aktuálne správy