Britská nezamestnanosť klesla na päťročné dno

Miera nezamestnanosti počas troch mesiacov do februára klesla na 6,9 %, mzdy v sledovanom období prvýkrát po takmer štyroch rokoch rástli rovnakým tempom ako inflácia

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii za tri mesiace do februára klesla viac, než sa čakalo. Mzdy v sledovanom období zároveň prvýkrát po takmer štyroch rokoch rástli rovnakým tempom ako inflácia. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny (ONS). Miera nezamestnanosti počas troch mesiacov do februára klesla na päťročné dno 6,9 % z úrovne 7,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Dostala sa tak pod limit 7 %, ktorý si pôvodne stanovila Britská centrálna banka ako hranicu, kedy začne uvažovať o zvýšení úrokových sadzieb. Vo februári banka svoje plány korigovala s tým, že pred sprísnením menovej politiky prihliadne aj na iné okolnosti vrátane miery nevyužitých kapacít v ekonomike.

Britský štatistický úrad ďalej informoval, že mzdy za tri mesiace do februára posilnili o 1,7 %, pričom rovnakým tempom rástli aj spotrebiteľské ceny. Rast miezd za indexom spotrebiteľských cien nezaostal prvýkrát od apríla 2010. V marci spotrebiteľská inflácia podľa skorších údajov ONS spomalila na 1,6 %. V samotnom februári mzdy vzrástli o 1,9 %. Počet ľudí poberajúcich dávky v nezamestnanosti v marci klesol o 30 400 na 1,142 mil. a dostal sa tak najnižšie od novembra 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy