Zisk spoločnosti Intel prekonal očakávania

Za január až marec výrobca počítačových čipov evidoval zisk 1,95 mld. USD alebo 38 centov na akciu, v rovnakom období predchádzajúceho roka to bolo 2,05 mld. USD, čiže 40 centov na akciu

Americký výrobca počítačových čipov Intel zaznamenal v prvom kvartáli pokles zisku, keď firma naďalej čelila zmenšujúcemu sa trhu osobných počítačov. Za január až marec firma evidovala zisk 1,95 mld. USD alebo 38 centov na akciu, v rovnakom období predchádzajúceho roka to bolo 2,05 mld. USD, čiže 40 centov na akciu. Spoločnosť o tom informovala v utorok. Zisk bol mierne vyšší ako odhady analytikov, ktorí ho podľa agentúry Reuters očakávali v priemere na úrovni 37 centov na akciu. Tržby v sledovanom období vzrástli o 1 % na 12,76 mld. USD z vlaňajších 12,58 mld. USD.

 

Intel je pod tlakom klesajúcich predajov osobných počítačov, ktoré v prvom štvrťroku oslabovali ôsmy kvartál v rade. Firma v utorok uviedla, že v roku 2014 očakáva mierny pokles dodávok PC, hoci na trhu eviduje náznaky stabilizácie. Dodávky čipov pre tablety plánuje Intel počas roku 2014 zvýšiť na 40 mil. z vlaňajších 10 mil. kusov. Prispieť k tomu má program rozsiahlych dotácií, ktoré firma ponúka výrobcom výmenou za inštaláciu svojich čipov. Spoločnosť sa chce zamerať na zariadenia s operačným systémom Android.

(1 EUR = 1,3803 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy