Inflácia v eurozóne je najnižšia od novembra 2009

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci v súlade očakávaniami spomalilo na 52-mesačné minimum. Jadrová inflácia klesla viac, než sa predpokladalo. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Medziročná inflácia sa v marci v menovej únii znížila na 0,5 % z 0,7 % vo februári, potvrdil Eurostat svoj prvý odhad. V rovnakom období vlani sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili o 1,7 %. Medzimesačne v marci ceny vzrástli o 0,9 %.
Marcové medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien je najnižšie od novembra 2009 a je výrazne pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne bolo v marci pod touto hranicou už štrnásty mesiac po sebe.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií, potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, dosiahla na medziročnej báze v marci 0,7 % po 1 % vo februári. Eurostat revidoval marcový údaj z pôvodne uvádzaných 0,8 %.
V celej Európskej únii (EÚ) sa spotrebiteľské ceny v marci medziročne zvýšili o 0,6 % po 0,8-% náraste vo februári. V marci 2013 dosiahla medziročná inflácia v únii 1,9 %. Medzimesačne ceny v EÚ v marci 2014 vzrástli o 0,7 %.
Spomedzi členských štátov EÚ v marci spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní klesli v Bulharsku (-2 %), Grécku (-1,5 %), na Cypre (-0,9 %), v Portugalsku a Švédsku (v oboch krajinách -0,4 %), v Španielsku a na Slovensku (v oboch krajinách -0,2 %) a v Chorvátsku (-0,1 %). Najvyššiu medziročnú infláciu zaznamenala Británia (1,6 %), nasledovaná Maltou a Rakúskom (v oboch krajinách 1,4 %).
Najväčší vplyv na medziročné zdraženie mali ceny tabaku a reštaurácií a kaviarní (+0,08 percentuálneho bodu obe položky) a ceny mlieka, syra a vajec (+0,06). Naopak, najväčší negatívny vplyv mali ceny motorových palív (-0,24), ceny v oblasti telekomunikácií (-0,10) a ceny vykurovacieho oleja (-0,06).

Súvisiace články

Aktuálne správy