Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku spomalilo na 7,4 %

Tempo rastu čínskej ekonomiky v 1. štvrťroku kleslo a bolo najpomalšie za uplynulých šesť kvartálov. Vláda však napriek zníženiu dynamiky odmieta veľké stimuly. Niektorí analytici preto očakávajú, že druhá najväčšia svetová ekonomika bude zrejme pokračovať v ochladzovaní až do polovice roka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od januára do konca marca medziročne zvýšil o 7,4 % po 7,7-% náraste v poslednom kvartáli 2013. Analytici, oslovení agentúrou Reuters, však počítali so spomalením tempa rastu až na 7,3 %. Rast bol najpomalší od 3. štvrťroka 2012, keď dosiahol tiež 7,4 %.
„Zdá sa, že politici sú absolútne spokojní s aktuálnym tempom rastu,“ uviedol ekonóm spoločnosti Capital Economics Julian Evans-Pritchard. „Nemyslím si, že oznámia nejaké väčšie opatrenia na podporu rastu.“
Peking doteraz ohlásil len menšie stimuly, ako je zníženie daní pre malé firmy a urýchlenie niektorých investícií do železničných projektov. Týmto spôsobom sa vláda snaží udržať tempo rastu na úrovni okolo 7,5 % bez toho, aby porušila svoje plány na reštrukturalizáciu ekonomiky smerom k udržateľnejšiemu rastu založenému viac na domácej spotrebe než na obchode a investíciách.

Súvisiace články

Aktuálne správy