Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, zlato oslabilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Obchodovanie s ropou bolo v utorok zmiešané. Ropa Brent mierne posilnila potom, ako ukrajinské ozbrojené sily spustili na východe krajiny vojenské operácie, ktoré sú smerované proti separatistom v meste Kramotorsk. Zisky boli aj napriek rastu obmedzené, z dôvodu možného obnovenia vývozu ropy z Líbye.

Ceny americkej ropy ovplyvňovalo postupné znovuotvorenie niektorých ropných prístavov v Líbyi, ktoré boli zablokované povstalcami od júla. To viedlo k zvýšeniu celosvetovej zásoby ropy. Na americké ceny ropy tiež vplývalo očakávanie, že domáca zásoba ropy sa zvýši. Podľa spoločnosti American Petroleum Institute sa táto zásoba zvýšila minulý týždeň o 7,6 mil. barelov, čo je viac, ako sa pôvodne očakávalo. Ľahká americká ropa uzavrela nižšie o 0,30 USD na úrovni 103,75 USD za barel. Júnové dodávky londýnskej ropy Brent posilnili o 0,29 USD na 109,36 USD za barel.

Ceny zlata v utorok klesli z pondelkového trojtýždňového maxima a dostali sa pod 200-denný kĺzavý priemer. Dôvodom bolo posilnenie dolára a silnejúce údaje z amerického maloobchodu. Cena zlata bola tiež ovplyvnená zvýšením napätia na Ukrajine. Spotová cena zlata uzavrela do 19:22 GMT nižšie o 1,8 % na úrovni 1 302,89 USD za uncu. Cena júnových dodávok zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy klesla o 27,20 USD na 1 300,30 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3803 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy