Írska ekonomika by mala v rokoch 2014 a 2015 rásť rýchlejšie než sa čakalo

Írsko upravilo prognózu tohtoročného rastu ekonomiky smerom nahor a výraznejší rast hospodárstva v porovnaní s pôvodnými odhadmi očakáva aj v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zatiaľ, čo ekonomika Írska minulý rok nečakane klesla, čo bol dôsledok najmä slabého exportu, tento rok ministerstvo financií predpokladá, že ekonomika porastie, a to rýchlejšie než pôvodne odhadovalo. V predchádzajúcej prognóze uvádzalo rast v roku 2014 na úrovni 2 %, najnovšie počíta s rastom na úrovni 2,1 %.
Ešte výraznejšie upravilo smerom nahor odhad pre budúci rok. V predchádzajúcej prognóze ministerstvo uvádzalo, že ekonomika v roku 2015 vzrastie o 2,3 %, v súčasnosti počíta s rastom až o 2,7 %.
„Hrubý domáci produkt (HDP) v minulom roku bol slabý, no do veľkej miery ho ovplyvnili špecifické faktory,“ povedal írsky minister financií Michael Noonan. Poukázal najmä na ukončenie platnosti patentov veľkého počtu farmaceutických firiem v Írsku, čo negatívne zasiahlo do vývoja exportu.
„V súčasnosti sa írska ekonomika vyvíja správnym smerom a predpokladáme, že súčasné zotavovanie bude naberať na sile. Najdôležitejšie je, že toto zotavovanie sa premieta do trhu práce,“ dodal Noonan.
Miera nezamestnanosti v Írsku, ktorá je dnes pri úrovni 11,8 % nižšia ako priemer eurozóny, by mala do konca tohto roka klesnúť na 11,5 %. Ešte pred šiestimi mesiacmi počítal Dublin s nezamestnanosťou v tomto roku na úrovni 12,4 %. Na porovnanie, v roku 2012, keď miera nezamestnanosti bola v Írsku na maxime, dosahovala viac než 15 %.
Pozitívne by sa mal v prípade splnenia prognóz rastu vyvíjať aj štátny dlh. Ak sa odhady vývoja ekonomiky v tomto a budúcom roku naplnia, dlh krajiny by mal do konca tohto roka klesnúť na 121 % HDP a do konca roku 2018 na 107 % HDP. Na porovnanie, v minulom roku predstavoval dlh okolo 124 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy