Portugalská vláda plánuje rozpočtové škrty za 1,4 mld. eur

Úsporné opatrenia v objeme 0,8 % hrubého domáceho produktu majú v roku 2015 prispieť k zníženiu rozpočtového deficitu na 2,5 % HDP

Portugalsko chce ušetriť 1,4 mld. eur, alebo 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby splnilo budúcoročné ciele v oblasti znižovania rozpočtového deficitu. Informovala o tom v utorok ministerka financií Maria Luis Albuquerque. K úsporám podľa nej prispeje aj znižovanie počtu zamestnancov vo verejnej správe. Zvyšovanie daní, ani škrty miezd a dôchodkov však vláda neplánuje. Skorší vládny plán počítal v roku 2015 s úsporami na úrovni 1,2 % HDP, návrat krajiny k hospodárskemu rastu však umožňuje zmiernieť tempo ozdravovania verejných financií, uviedla agentúra Reuters. Na základe dohody s medzinárodnými veriteľmi má Portugalsko znížiť rozpočtový deficit v v tomto roku na 4 % HDP z vlaňajších 4,9 % HDP. V roku 2015 má rozpočtový schodok klesnúť na 2,5 % HDP.

Portugalsko sa pripravuje na vystúpenie z medzinárodnej úverovej dohody v objeme 78 mld. eur. Záchranný program má vláda v Lisabone opustiť v máji, teda necelé tri roky po uzavretí dohody s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Súvisiace články

Aktuálne správy