Súhrn vydanch správ ER TASR – 15. apríla – firemný

Vedenie bauMaxu, rakúskej a medzinárodnej obchodnej siete so stavebným a iným sortimentom pre domácnosti neplánuje zatvorenie ani jednej svojej veľkopredajne na Slovenku. V rozhovore pre agentúru APA to dnes uviedol nový šéf reťazca Michael Hürter. To isté platí aj pre Rakúsko, Česko a Maďarsko.

Šenžen – Nemecký automobilový koncern Daimler s čínskym partnerom BYD (Build Your Dream), výrobcom batérií a osobných vozidiel, predstaví na pekinskom autosalóne spoločný model elektroauta Denza. Informuje DPA. Autosalón v Pekingu sa začne v nedeľu (20. 4.) Tvorcovia nového vozidla len s elektrickým pohonom už zaujali odborníkov aj tým, že Denza by mala na plne nabité batérie prejsť až 300 km. Väčšina ich konkurentov dodáva na trh elektroautá s dojazdom do 200 km a menej.

Vevey – Švajčiarsky koncern Nestlé mal slabý štart do nového roka. Tržby z dôvodu silného franku a predaja aktív klesli. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews. Tržby najväčšej potravinárskej spoločnosti na svete v 1. kvartáli medziročne padli o 5,1 % na 20,8 miliardy CHF (17,1 miliardy eur). Tržby očistené o akvizície, predaje aktív a kolísanie výmenných kurzov vzrástli o 4,2 %, čo bolo na tejto báze najmenej od roku 2009. Dôvodom boli cenové tlaky v Európe a zhoršenie podmienok na rozvíjajúcich sa trhoch.

Moskva – Sankcie Západu voči Moskve za jej kroky na Ukrajine zatiaľ nemali žiadny vplyv na aktivity britskej ropnej spoločnosti BP v Rusku. Uviedol to dnes šéf spoločnosti Bob Dudley, ktorý zároveň zopakoval, že britská firma svoje investičné plány v Rusku meniť nebude. Informovala o tom agentúra Reuters.m Dudley sa minulý týždeň na schôdzke akcionárov dostal pod tlak, keď niektorí z nich začali pochybovať, či je vhodné pokračovať v niektorých veľkých investičných projektoch v Rusku v čase najostrejšieho konfliktu medzi Východom a Západom od skončenia studenej vojny. Ten vyvolala ruská anexia polostrova Krym.

New York – Americká nápojová spoločnosť Coca-Cola zaznamenala v 1. štvrťroku pokles zisku o vyše 7 %, keď výsledky ovplyvnil najmä silný kurz dolára, ako aj slabší predaj sýtených nápojov. Na druhej strane, predaj nesýtených nápojov vzrástol a výsledky boli v súlade s očakávaniami trhov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews. Najväčší výrobca nealkoholických nápojov na svete uviedol, že zisk za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol 1,62 miliardy USD (1,17 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 36 centov. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla spoločnosť zisk na úrovni 1,75 miliardy USD alebo 39 centov na akciu. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy