SLK sa chce podieľať na tvorbe ambulantnej siete

Slovenská lekárska komora (SLK) sa chce podieľať na tvorbe siete špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Ako vysvetlila predsedníčka Zdravotného výboru SLK Zuzana Teremová, zdravotné poisťovne, vyšší územný celok či ministerstvo zdravotníctva by stanovili počet odborných ambulancií v jednotlivých okresoch a komora by bola zodpovedaná za ich obsadenie lekármi. Toto rozhodnutie by malo byť podľa predstáv komory záväzné. Teremová podotýka, že takýto systém je samozrejmosťou v iných krajinách Európskej únie.

Podľa prezidenta SLK Mariana Kollára kritériom pre obsadenie ambulancie by bola napríklad odbornosť, bezúhonnosť a rozhodoval by aj poradovník, ktorý by vytvorili. „Slovenská lekárska komora má ambíciu vytvoriť také nezávislé objektívne kritériá a pravidlá, aby boli jasné každému a nemenné, kto sa ako do tej siete dostane, a za akých okolností môže ísť zo siete von,“ uviedol Kollár.

SLK tvrdí, že takto by sa stransparentnilo obsadzovanie jednotlivých ambulancií a zároveň vytvorila garancia pre lekárov v sieti, ktorí ak spĺňajú podmienky, by o svoju prácu neprišili. Kollár totiž podotýka, že na to, aby lekár rozbehol a udržal ambulanciu, musí ju zariadiť a získať pacientov. „Je to činnosť, ktorá trvá roky a zrazu vám príde papier, že niekto povolil niekomu vo vedľajšej ulici presne takú istú ambulanciu a vám nepredlžuje zmluvu,“ povedal prezident SLK. Podotýka však, že SLK nemá ambíciu vstupovať do vzťahu poskytovateľa a zdravotnej poisťovne, ale musí vedieť prečo bola lekárovi zrušená zmluva.

Teremová tvrdí, že komory v iných krajinách takéto postavenie majú. „Sme toho názoru, že aj na Slovensku by sme sa k tomuto mohli vrátiť, keďže tu už voľakedy taký vplyv komory pri rozhodovaní o tom, kto bude v sieti a kto nie, bol,“ dodala Teremová.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy