Najväčšie medvedie a býčie faktory na trhu s ropou

, Colosseum Foto:SITA

Každé dlhodobé zvýšenie alebo zníženie ceny ropy Brent o päť dolárov zodpovedá zmene ceny pohonných hmôt na Slovensku približne o 3 centy. Geopolitický vývoj, ktorý zásadne ovplyvňuje ceny ropy, sa prejaví aj u slovenských čerpacích staníc.

Za najvyššími cenovými pohybmi smerom hore stála v uplynulom roku hrozba intervencie v Sýrii. Tá dokázala krátkodobo v auguste zdražiť cenu ropy Brent až o 10 dolárov počas jedného týždňa. Vláda USA nakoniec nebola schopná zabezpečiť si dostatočnú podporu medzinárodného spoločenstva a od intervencie upustila. Ďalším kľúčovým momentom bola eskalácia napätie kvôli iránskemu jadrovému programu, ktorá v novembri dokázala krátkodobo zdražiť cenu ropy až o 5 dolárov. Posledný významný fenomén uplynulých mesiacov, ktorý sa podpísal na cene ropy, boli nepokoje na Ukrajine a ruská anexia Krymu.

Denný vývoj ropy Brent v dolároch za barel (zdroj: CSI)

Ktoré faktory majú podľa nás najväčší potenciál v tomto roku najviac ovplyvniť cenu ropy?

Býčie faktory

• Útok USA na Sýriu

• Konflikt s Iránom

• Zvyšovanie celosvetového dopytu

• Možné zníženie produkcie v Saudskej Arábii

• Obmedzenie ruského exportu ropy kvôli sankciám za anexiu Krymu a nepokoje na Ukrajine

Medzi najväčšie geopolitické hrozby počítame tento rok obnovenia úsilia USA zvrhnúť režim Bašára al – Asada v Sýrii. Rusko, ktoré Asadovom režime v septembri podalo pomocnú ruku vo forme vyspelých protilietadlových systémov a diplomatickej podpory, je v súčasnej dobe oslabené kvôli anexii Krymu. Tohto oslabenia sa podľa nás budú snažiť Spojené štáty americké využiť a pokúsia sa napraviť svoj ​​neúspech v odstránení režime Bašára al – Asada. Sýria je pre USA dôležitá ako posledný významný spojenec iránskeho režimu. USA by mohli mať tiež tendenciu eskalovať tlak na Irán predovšetkým kvôli jeho snahe zbaviť sa dolára ako prostriedku výmeny za ropu. Irán a Rusko sa na začiatku apríla dohodli na výmene ropy za tovar, ktorá bude mať hodnotu až 20 miliárd dolárov, čo Teheránu umožní napriek západným sankciám zvýšiť životne dôležitý export energie. Celkový objem obchodovanej ropy by mohol dosiahnuť až 500 tisíc barelov denne. Ide o ďalší krok, ktorý pomáha vytlačiť dolár z medzinárodného obchodu s ropou.

Medvedie faktory

• Obnovenie produkcie v Líbyi

• Rast produkcie ropy v Iraku a Iráne

• Rast produkcie ropy v USA a povolenie vývozu

• Uvoľnenie ropných rezerv vládou v USA v snahe ekonomicky poškodiť Rusko

Produkcia ropy v Líbyi klesla na 250 tisíc barelov za deň z objemu 1,4 milióna barelov v minulom hospodárskom roku. Líbya má podľa kartelu OPEC schopnosť rýchlo svoje dodávky na svetové trhy obnoviť. Ibrahim Jathran s niekoľkými stovkami ozbrojencov kontroluje od augusta kľúčové ropné terminály v Líbyi. Aktuálne došlo k dohode s oficiálnou vládou, že otvorí dva terminály. To by mohlo v krátkom horizonte priniesť na svetové trhy o 1 milión barelov ropy denne viac. O rovnaký objem plánujú zvýšiť svoju produkciu aj Irán a Irak. Karter OPEC, ktorý produkuje viac ako 40 percent svetovej ropy, deklaroval, že cez nové dodávky ropy z Líbye, Iraku a Iránu nezvýši svojou celkovú produkciu. Generálny tajomník kartelu OPEC vyhlásil, že vyjednávanie s Irakom, ktorý už v súčasnosti produkuje najviac ropy za posledných 35 rokov a prekračuje tak dohodnuté kvóty, je odložené až na rok 2015. Zvýšenie produkcie niektorých členov kartelu až o 3 milióny barelov denne bude vytvárať významný tlak na Saudskú Arábiu, aby v rovnakom objeme, teda až o jednu tretinu, utlmila svojou produkciu. Ďalším kľúčovým faktorom je raketový rast ťažby ropy v USA. Spojené štáty by sa mali do konca roka 2019 podľa predikcie kartelu OPEC stať najväčším svetovým producentom ropy. Veľa tu ale záleží na vývoji cien ropy v USA, pretože ťažba ropy z bridlíc sa pod hranicou 100 dolárov za barel prestáva v mnohých prípadoch pri bridlicových vrtoch vyplácať.

Vývoj produkcie ropy pri kľúčových krajín v tisícoch bareloch denne (zdroj: Bloomberg)

Vláda USA v polovici marca ohlásila, že ponúkne na trhoch 5 miliónov barelov ropy z núdzových rezerv štátu. Podľa komentára Reuters ide o politické gesto voči Rusku, že USA majú prostriedky, ktorými môžu zraziť cenu pre Rusko kľúčovej komodity. Americká vláda má vo svojich zásobách 696 miliónov barelov ropy, ktorými pokryje súčasnú úroveň amerického importu ropy na 204 dní. To je viac než dvakrát toľko, koľko vyžadujú medzinárodné zmluvy o energetickej bezpečnosti. George Soros a ďalší vplyvní členovia amerického establishmentu navrhli, aby USA použili nadbytočné rezervy na vytvorenie ekonomického tlaku na Rusko. To potrebuje pre udržanie vyrovnaného štátneho rozpočtu, aby cena svetovej ropy bola nad úrovňou 100 dolárov za barel. Philip Verleger, konzultant v Carterovej a Fordovej administratíve, odhaduje, že by predaj 500 000 barelov denne v nasledujúcich dvoch rokoch vyvolal zníženie ceny ropy Brent až o 12 dolárov na barel.

Aký teda môžeme očakávať cenový vývoj ?

Cenový graf s ropou Brent od roku 2011 vytvára veľkú trojuholníkovú formáciu. V posledných dňoch doputoval cenový vývoj do istej špici tejto technickej formácie. Trh stojí pred rozhodnutím, ktorým smerom sa vydať. Spravidla je smer, ktorým cenový vývoj pretrhne formáciu trojuholníka, kľúčový pre ďalšie dlhodobé smerovanie ceny komodity.

Väčšina svetových analytikov sa podľa Bloombergu zhoduje, že ceny ropy Brent sa v nasledujúcich troch mesiacoch budú pohybovať nad hranicou 100 dolárov za barel.

Týždenný vývoj ropy Brent v dolároch za barel (zdroj: CSI)

Autor: Vít Jedlička, analytik, Colosseum a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy