Rusko a Irán si chcú zlepšiť vzťahy rozvojom vzájomného obchodu

Rusko a Irán nájdu len ťažko dohodu o nekonkurovaní si na spoločných trhoch, na ktoré ako rivali vyvážajú ropu a zemný plyn. Reuters sa odvoláva na námestníka iránskeho ministra ropného priemyslu Aliho Madžedího, zodpovedného za export oboch komodít. V pondelok (14. 4.) sa zúčastnil v Dubaji na blízkovýchodnej konferencii o rope a plyne a vystúpil aj pred novinármi.
Ruská a iránska strana rokujú o početných možnostiach rozšírenia vzájomného obchodu, vrátane možnosti, že Irán dodá Rusku 500.000 barelov (barel = 159 litrov) ropy za tovary, ktoré Teherán potrebuje.
Washington tvrdí, že taká dohoda by bola v rozpore s dočasným dohovorom o iránskom jadrovom programe, ktorý sa pred časom dosiahol medzi svetovými mocnosťami a Teheránom.
Moskva a Teherán si chcú zlepšiť vzťahy aj rozvojom vzájomného obchodu, ktorého hodnota je teraz nízka. Dodávky ropy Rusku, ktorý je veľkým producentom ropy a plynu a veľkým vývozcom oboch komodít, sa dajú s Moskvou dohodnúť oveľa ťažšie než s Čínou, ktorá je veľkým importérom najmä ropy.
Partneri sa však na nijakom barterovom obchode zatiaľ nedohodli. Rokovania o ňom budú pokračovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy