Slovenskí hydinári sa obávajú, že trh zaplavia kurčatá z Ukrajiny

Vývoz hydiny z Ukrajiny by sa mohol po Veľkej noci výrazne zvýšiť. Slovenskí hydinári sa preto obávajú, že kurčatá nášho východného suseda skončia na slovenskom trhu. Od 23. apríla začne totiž pre Ukrajinu platiť dočasné zníženie ciel na vývoz do Európskej únie. Zároveň však Ukrajina nie je povinná otvoriť svoj vlastný trh pre dovoz z EÚ.
„Očakávame snahy o zvýšenie exportu hydinového mäsa,“ upozornil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska (ÚHS). Dôvodov môže byť podľa hydinárov hneď viacero. Napríklad, že produkcia hydiny na Ukrajine dynamicky rastie a krajina je v jej výrobe sebestačná. O Slovensku sa to však povedať nedá, jeho sebestačnosť je len približne 50-%.
Problémom je podľa ÚHS aj to, že Slovensko vlani vyprodukovalo 51.488 ton hydinového mäsa a kvóta na vývoz pre Ukrajinu je vo výške 36.000 ton ročne. „To predstavuje 70 % slovenskej výroby,“ zdôraznil Molnár. Rizikovým faktorom je aj to, že Slovensko priamo susedí s Ukrajinou, takže hydina bude prechádzať priamo cez naše územie. Zároveň je už tradíciou vysoká uzavretosť trhov v krajinách západnej Európy. Tamojší spotrebitelia sa vyznačujú výrazným lokálpatriotizmom a potraviny nakupujú najmä od domácich výrobcov.
Slovenský trh je však veľmi otvorený a spotrebitelia aj samotní obchodníci sa orientujú na najnižšiu cenu. Na Ukrajine stojí napríklad kurča okolo 1,70 eura a kuracie rezne sa pohybujú od 3,50 do 3,90 eur. Na Slovensku je cena kurčaťa zhruba vo výške od 2,50 – 2,90 eura a cena rezňov okolo 6 eur.
Hydinári preto navrhujú ako možnosti riešenia tejto situácie najmä aktívnu komunikáciu so spotrebiteľom, aby sa zameriaval na nákup domácich výrobkov. Ďalej kontrolu kvality tovarov na domácom trhu a súčasne komunikáciu s obchodníkmi, aby presadzovali domáce výrobky. Zároveň je podľa nich potrebné zaoberať sa aj stravovaním v reštauráciách, školách či zdravotníckych zariadeniach, kde by mohli tieto kurčatá skončiť. Okrem hydinového mäsa môže pritom podobná situácia nastať aj pri dovoze vajíčok z Ukrajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy