Ceny ropy klesajú, americká WTI sa obchoduje nad 103 USD za barel

Ceny ropy dnes ráno klesli. Dôvodom sú obavy zo spomalenia rastu čínskej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI sa dnes ráno o 7.48 SELČ predával po 103,29 USD (74,70 eura). To je o 76 centov menej ako v pondelok (14. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka posilnil o 31 centov a uzavrel na úrovni 104,05 USD za barel. Od septembra 2013 to bolo len druhýkrát, čo WTI uzavrela nad 104 USD za barel.
Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 41 centov na 108,66 USD za barel. Cena Brentu počas pondelka vyskočila o 1,74 USD a na londýnskej burze ICE uzavrela na 109,07 USD za barel. Dôvodom pondelkového nárastu cien čierneho zlata bola eskalácia ukrajinskej krízy a vyhliadky na zvýšenie dopytu v USA.
Úverovanie v Číne sa v marci podľa najnovších vládnych údajov výrazne spomalilo. Rast peňažnej zásoby bol dokonca najpomalší za 13 rokov. Deň pred zverejnením správy o vývoji čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP) v 1. kvartáli to podporilo obavy z ochladzovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Čína je jedným z najväčších spotrebiteľov energií na svete. Ďalším negatívnym faktorom pre ceny čierneho zlata sú prognózy, podľa ktorých ropné rezervy v USA minulý týždeň vzrástli.

Súvisiace články

Aktuálne správy