Apple má v hotovosti takmer 160 miliárd dolárov, čo by si za ne mohla kúpiť?

, New York Times

Technologickí giganti majú problém, ktorý by im ostatní mohli závidieť. Sedia na hromadách hotovosti a nevedia, čo s ňou. Alebo vedia?

Na základe reportu Moodys Investors Service držali na konci roka americké firmy mimo finančný sektor dohromady 1,64 bilióna USD hotovostných rezerv. Rekordmanmi boli technologické hviezdy Apple, Google a Microsoft. Apple je v zozname víťaz, s takmer 159 miliardami USD. Pred desiatimi rokmi, než prišiel na svet iPhone, držala firma len okolo 5,5 miliardy USD.

V dolárových bankovkách by rezervy Applu teraz pokryli plochu okolo 1 632 kilometrov štvorcových. Apple poklad stráži nedotknutý a zatiaľ ani poriadne neprezradil, čo ho k tomu vedie. Slávny ekonóm John Maynard Keynes tvrdil, že firmy väčšinou hromadia hotovosť z troch dôvodov:   
– pre realizáciu transakcií zo dňa na deň
– ako poistku pre prípad spomalenia sektora alebo iných problémov firmy
– pripravenú pre investície, ak sa objaví príležitosť.

Na akvizície Apple hotovosť určite prednostne nevyužíva. V porovnaní s konkurentmi míňa spoločnosť na nákupy firiem zlomok peňazí. Google utratil miliardy za poskytovateľa videí, robotov, technológie áut bez vodičov a softvér umelej inteligencie. Amazon nakúpil výrobcu robotov, služby e – commerce a hardvérové ​​startupy. Facebook utratil vyše 20 miliárd USD len za posledné dva mesiace za platformu pre správy a technológie virtuálnej reality. Apple počas posledných desiatich rokov kúpil len AuthenTec, senzor na odtlačky prstov, Siri, hlasovú službu, a Topsy, firmu zaoberajúcu sa analýzami dát. Žiadna akvizícia nepresiahla miliardu dolárov.

V februárovom rozhovore pre The Wall Street Journal šéf Applu Tim Cook vyhlásil, že spoločnosť síce skúma veľké firmy, ale zatiaľ sa nenaskytla príležitosť, ktorá by ho prinútila k využitiu hotovosti. "Nemáme potrebu za každú cenu utrácať hotovosť, že by sme šli a povedali si: 'Zostavme zoznam desiatich ponúk a vyberme tú najlepšiu'," hovorí Cook. "Apple nebude nakupovať niečo len kvôli tomu, aby bol väčší."

Ale investori by boli radi, keby Apple peniaze trochu "roztočil". Ak by ich napríklad použil k výplate dividend, spätných odkupov alebo obidvom. Donedávna sa najhlasnejšie na túto tému bavil miliardár Carl Icahn.

Rick Lane, analytik z Moodys, ktorý k téme hotovostných rezerv Applu napísal celý report, naopak nemá nič proti tomu, aby firma držala hotovosť na horšie časy. "Apple už raz zažil, aké je to dostať sa do veľmi ťažkého obdobia," pripomína Lane. "Musel sa čiastočne spoliehať na láskavosť ostatných. Kapitálové trhy môžu byť živelné, takže držať hotovosť na horšie časy je dobrá poistka."

V porovnaní s Googlom je Apple zatiaľ zameraný skôr na súčasnosť, než aby hľadel do vzdialenej budúcnosti. Keď Google buduje autonómne roboty a autá bez vodičov, Apple by všetkým mohol "vypáliť rybník" a dobyť Mars. Vedci NASA nedávno oznámili, že vyslať ľudí na Mars a vybudovať tam základňu by stálo niečo okolo 160 miliárd USD. NASA dokonca pripustila, že by veľké korporácie takýto projekt mohli sponzorovať.

Postup od iPadov k projektom na Marse je predsa len prehnaný, avšak firma by sa mohla zamerať na dopravu na Zemi. Philip W. Schiller, senior viceprezident Applu pre globálny marketing, vlani prezradil, že predtým, než sa firma vrhla na iPhone, prebiehali diskusie o autách. Applu by stačilo menej ako 20 % hotovosti a mohol by za približne 30 miliárd USD prevziať Teslu. Prefarbil by autá na bielo, pripojil ich k jablku na logu, pridal "i" a predstavil novú produktovú kategóriu iTesla.

Apple by mal mať záujem okamžite vstúpiť na trh s autami bez vodičov, pretože ten je považovaný za budúcnosť odvetvia. Spoločnosť by mohla kúpiť niekoľko laboratórií umelej inteligencie a prevziať spoločnosti zaoberajúce sa robotmi, ktoré ešte nemá Google.

Alebo by sa Apple mohol upnúť k telekomunikáciám. Je len málo firiem, na ktoré sa Apple spolieha viac než technologickí giganti. Hoci si Apple navrhuje a buduje iPhony a iPady sám, stále potrebuje Verizon, AT&T, Sprint a T – Mobile, aby prepojil zariadenie pre hudbu, video a internet.

T – Mobile, ktorý sa chváli najrýchlejším internetom na planéte, má v súčasnosti hodnotu okolo 26 miliárd USD, teda len asi iba 16 % hotovosti Applu. Sprint je o trochu drahší, s trhovou hodnotou 37 miliárd USD. Apple by ale mohol prevziať oboch a stále by mu zostávalo 90 miliárd USD.

Microsoft možno s Applom teraz súcití. V roku 2002 sedel na 36 miliardách USD. Bill Gates bol toho názoru, že by firma mala mať dosť hotovosti na ročnú prevádzku bez potreby jediného dodatočného centu. Investori boli ale proti a volali po dividendách. Firma dlho odolávala a nechcela sa podvoliť požiadavkám investorov. Nakoniec ustúpila a vyplatila prvú dividendu. A vieme, ako to s Microsoftom v ďalších desiatich rokoch dopadlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy