Nemecko varuje: Oslavy konca krízy sú predčasné!

, E15 Foto: SITA

Nemeckí predstavitelia narážali na eufóriu, ktorú minulý týždeň prinieslo vydanie prvých päťročných gréckych dlhopisov od roku 2010. Investori požadovali takmer sedemkrát viac ako Gréckom požadované tri miliardy eur.

Vrcholní predstavitelia Nemecka na zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) tento víkend vo Washingtone varovali pred predčasnými oslavami konca európskej recesie.
"Je dobre, že finančné trhy sú opäť sebaisté," povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Ale myslím, že už to s tou sebaistotou trochu preháňajú. Nesmieme dopustiť, aby nás doterajšie úspechy zviedli z cesty " povedal Schäuble. "Sme na správnej ceste, ale musíme na nej zotrvať. V každej ľudskej spoločnosti je samoľúbosť najväčšou hrozbou."

Prezident Bundesbanky, nemeckej centrálnej banky, Jens Weidmann na rovnakej akcii MMF uviedol, že prebieha diskusia o rizikách pre stabilitu. Tieto riziká majú vytvárať finančné trhy, ktoré sú vraj príliš vpredu pred prebiehajúcimi procesmi prispôsobenie sa novej ekonomickej realite. "Obavy z neuskutočnenia sľúbených reforiem povedú k rastu rizikovej prirážky," skepticky predpovedá Weidmann.

Francúzsky minister financií Michel Sapin v rozhovore pre Bloomberg priamo z Washingtonu vyhlásil, že trhy by sa mali snažiť nájsť správnu rovnováhu medzi nadšením a opatrnosťou. "Trhy usudzujú, že veci sú lepšie a že sa budú zlepšovať aj naďalej," uviedol Sapin.

Záujem o bondy periférnych krajín eurozóny zdvihnutých gréckou emisiou poslal výnosy dole. Cena, za ktorú si vlády požičiavajú, klesla pre Portugalsko, Taliansko i Španielsko. Výnosy desaťročných írskych dlhopisov sa dokonca dostali na nové minimum 2,9 percenta. Analytici sa domnievajú, že sa krízou postihnuté periférne štáty rozhodli pre návrat na trh v správny čas. Využili všeobecne nižších úrokových sadzieb na trhu. Atmosféru nízkych úrokov udržujú tiež vyjadrenie ECB, že zvažuje vlastné kvantitatívne uvoľňovanie. Podľa mnohých práve to láka investorov do Európy.

Politici varujú pred prílišným optimizmom investorov okolo zadlžených krajín. Cena gréckych dlhopisov, ktorá sa pohybuje opačne ako ich výnos, tento rok podľa dát agentúry Bloomberg vzrástla o 28 percent. Výnos desaťročných gréckych obligácií spadol na 5,8 percenta. Talianske obligácie od začiatku januára zarobili takmer šesť percent a výnos desaťročných dlhopisov klesol na 3,1 percenta. Ešte pred dvoma rokmi pritom atakoval sedem percent.

Analytici sa domnievajú, že investori sa skôr sťahujú do Európy a investujú do európskej meny, než že by verili Grécku. Skôr si myslia, že ho Európa nenechá padnúť. "Investori kupujúci nové grécke dlhopisy investujú do eura, nie do Grécka," uviedol Don Smith, ekonóm spoločnosti ICAP.

Súvisiace články

Aktuálne správy