Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc, Ukrajinský dlh je udržateľný

Grécko bude v nasledujúcich dvoch rokoch pravdepodobne potrebovať ďalšiu finančnú pomoc od eurozóny aj napriek tomu, že má za sebou tento týždeň úspešný návrat na dlhopisové trhy. Vyhlásil dnes Reza Moghadam, šéf európskeho oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) vo svojom prejave na jarnom zasadaní MMF a Svetovej banky (SB). Informovala o tom agentúra Reuters.
Pripomenul, že Grécko bude v nasledujúcich dvoch rokoch potrebovať ešte veľa peňazí na pokrytie svojich finančných potrieb, čo signalizuje, že sa zrejme nezaobíde bez ďalšej pomoci od eurozóny.
Reza sa vyjadril aj k situácii na Ukrajine. Skonštatoval, že dlh krajiny je udržateľný, takže MMF môže vláde v Kyjeve poskytnúť úver.
Presnejšie, externý dlh Ukrajiny sa pohybuje okolo úrovne 30 % jej hrubého domáceho produktu (HDP). Reza odhaduje tiež, že celkový dlh krajiny dosiahne tento a nasledujúci rok 50 % HDP.
MMF sľúbil Ukrajine, že jej poskytne úver na pokrytie finančných výdavkov v nasledujúcich dvoch rokoch vo výške zhruba 27 miliárd USD (19,46 miliardy eur).
Presnú výšku úveru fond zatiaľ neurčil keďže čaká na to, koľko Ukrajine požičajú ďalší medzinárodní veritelia, napríklad Európska únia.

Súvisiace články

Aktuálne správy