Inflácia v Maďarsku zostala aj v marci na veľmi nízkej úrovni

Medziročná miera inflácie v Maďarsku zostala v marci na februárovej veľmi nízkej úrovni. Nesplnili sa tak predpovede analytikov, ktorí očakávali, že inflácia aspoň mierne stúpne. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na najnovšie štatistiky.
Z údajov maďarského štatistického úradu vyplýva, že spotrebiteľské ceny v krajine sa v marci zvýšili medziročne len o 0,1 % rovnako, ako vo februári. Analytici pritom očakávali, že tempo ich rastu sa aspoň mierne zrýchli na 0,2 %.
Medziročná miera inflácie v susednej krajine sa pohybuje tesne nad nulou od decembra minulého roka, keď dosiahla 0,4 %.
Maďarská centrálna banka v marci znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na novú rekordne nízku úroveň 2,6 %. Banka vytrvalo stláča úroky každý mesiac od augusta 2012.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Maďarsku v marci zvýšili, už tretí mesiac v rade, a to o 0,2 %. To je síce o niečo väčšie tempo rastu ako vo februári, keď stúpli o 0,1 %, analytici však očakávali, že stúpnu ešte o niečo viac, a to o 0,4 %.
Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, v marci medziročne vzrástla o 2,7 %, ale medzimesačne sa zvýšila len o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy