Slováci chcú konzervatívnu investíciu s vysokým výnosom

V súčasnosti sa musia klienti podľa Pioneer Investments buď zmieriť s tým, že výnos bude veľmi nízky, alebo musia vziať na seba väčšie riziko

Slováci preferujú konzervatívnu investíciu s priemerným 5-percentným výnosom. „Bohužiaľ taká už neexistuje. A to je v našom biznise ten najväčší problém, vysvetliť ľuďom, že keď dostávali v minulosti na termínovanom vklade 5-percentný úrok, že toto obdobie je už dávno preč,“ povedal senior portfólio manažér Pioneer Investments Austria GmbH Petr Zajíc na stretnutí s médiami. A ak sa aj niekedy toto obdobie vráti, tak to nebude podľa neho v dohľadnej budúcnosti. „V súčasnosti sa musia klienti buď zmieriť s tým, že výnos bude veľmi nízky, alebo musia vziať na seba väčšie riziko,“ pokračoval Zajíc.

V súčasnosti sa podľa neho nachádzame v období veľmi nízkych úrokových sadzieb, investovanie sa tak stáva atraktívne. „V podstate sa dá povedať, že akákoľvek situácia na trhoch alebo v ekonomikách je atraktívna pre investovanie. Skôr záleží na tom, v akom horizonte a v akom rozmere,“ skonštatoval Zajíc. S ohliadnutím do minulosti, situácií, kedy sa na investíciách nedalo zarobiť, bolo podľa neho veľmi málo. „Robili sme si prieskum na desaťročnom horizonte a na akciových investíciách klient zarobí vo vyše 99 % prípadoch,“ uviedol Zajíc.

Skupina Pioneer Investments uskutočnila prieskum o investovaní v spolupráci s agentúrou Sofres Factum. Prieskum sa konal v marci tohto roka na vzorke 500 respondentov. Ako povedal country manažér Pioneer Investments SR Miroslav Ovčarik, Slováci so svojimi peniazmi nakladajú obozretne, pričom takmer polovica by nikdy nevložila peniaze do rizikovej investície a pred prísľubom vyššieho výnosu uprednostňuje istotu. Rizikové investície s vyšším výnosom v súčasnosti využívajú štyria zo sto Slovákov. Celkovo sa pritom do tzv. riskantného obchodu niekedy v živote pustilo 40 % Slovákov. Viac ako polovica Slovákov by takúto investíciu zvažovala, ale veľmi by záležalo na podmienkach daného rizikového obchodu.

O riskantný obchod sa podľa výsledkov prieskumu nikdy nepokúsilo takmer 60 % Slovákov. Zo zostávajúcich opýtaných, ktorí niekedy do riskantného obchodu investovali, sa to oplatilo takmer 6 % a 14,3 % na tomto obchode prerobilo. Pätina potom investovala so striedavým úspechom. Medzi riskantné investície, ktoré sa ľudom oplatili, patrili najčastejšie investičné fondy, nákup konkrétnych cenných papierov a investície do nehnuteľností alebo zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy