Inflácia v Nemecku je najnižšia za 3,5 roka

Inflácia v Nemecku klesla na najnižšiu úroveň za vyše 3,5 roka. Dôvodom sú lacné motorové palivá a kúrenie. Tempo rastu spotrebiteľských cien je už dlho nebezpečne nízke a objavujú sa obavy z deflácie. Ekonómovia však už v apríli očakávajú obrat. Informovala o tom agentúra DPA.
Index spotrebiteľských cien v marci medziročne vzrástol len o 1 %, uviedol spolkový štatistický úrad, ktorý tak potvrdil svoj prvý odhad spred dvoch týždňov. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien teda pokračuje v spomaľovaní, keď vo februári dosiahlo 1,2 %, v januári 1,3 % a decembri 1,4 %. Marcové tempo je najnižšie od augusta 2010. Hlavným dôvodom poklesu inflácie je zlacnenie energií.
Medzimesačne sa nemecké spotrebiteľské ceny v marci zvýšili o 0,3 %.
Keďže medziročná inflácia v celej eurozóne bola v marci s 0,5 % ešte nižšia než v Nemecku, niektorí ekonómovia sa boja roztočenia deflačnej špirály. To by mohlo pribrzdiť aj tak krehké oživovanie ekonomiky menovej únie, pretože firmy a spotrebitelia by v očakávaní poklesu cien odkladali výdavky.
Európska centrálna banka (ECB) sa zatiaľ deflácie neobáva. Nízka inflácia však zvyšuje tlak na ECB, aby ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku. Predstavitelia banky predpokladajú, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa začne postupne zrýchľovať smerom k inflačnému cieľu až v roku 2015. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod úrovňou 2 %.
Prezident ECB Mario Draghi dal minulý týždeň jasne najavo, že banka v prípade potreby zasiahne a v boji proti dlhodobo nízkym cenovým tlakom použije aj nekonvenčné nástroje, ako je napríklad nákup dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy