Vinohradníci môžu požiadať o podporu na poistenie úrody

Vinohradníci sa aj v tomto roku môžu uchádzať o podporu na poistenie úrody. Žiadosti prijíma Pôdohospodárska platobná agentúra len do konca apríla, dnes zverejnila výzvu na svojej webovej stránke www.apa.sk.

Vinohradníci sa aj v tomto roku môžu uchádzať o podporu na poistenie úrody. Žiadosti prijíma Pôdohospodárska platobná agentúra len do konca apríla, dnes zverejnila výzvu na svojej webovej stránke www.apa.sk. Na podporu je vyčlenených 200.000 eur, vinohradník môže dostať 50 % oprávnených výdavkov.
"Dôležité je, aby žiadatelia termín podania žiadosti (30. 4.) dodržali a aby k nej priložili všetky potrebné prílohy, inak ich vyzveme, aby nám prílohy poslali dodatočne. Potrebná je aj zmluva uzavretá s poisťovňou v minulom roku, ako aj všetky potvrdenia banky o platbe minuloročných splátok poistného, na základe ktorých platobná agentúra žiadateľom preplatí až polovicu minuloročných nákladov na poistenie úrody," informovala hovorkyňa Katarína Belická. K žiadosti sa okrem iného prikladá aj hlásenie o úrode hrozna za minulý rok.
Každý rok sa počet žiadateľov zvyšuje, vlani o podporu požiadalo 32 vinohradníkov. "Vinohradníkom podpora určite pomohla aj po minulé roky, keďže vinohrad je kultúra citlivá na mrazy, na ľadovec. Oplatí sa poistiť ju najmä tým producentom, ktorí sa zaoberajú výlučne len pestovaním hrozna a výrobou vína," povedal výkonný riaditeľ Zväzu vinohradníkov Pavel Ďurišin.

Najmenšia súvislá plocha, na ktorú možno poskytnúť podporu na poistenie úrody, je 0,35 hektára. V záujme preukázania hospodárneho a efektívneho vynaloženia verejných finančných prostriedkov platobná agentúra vyžaduje od žiadateľov pri oprávnených výdavkoch vyšších ako 10.000 eur preukázanie minimalizovania nákladov na poistenie úrody.
"Primeranosť nákladov preukáže žiadateľ zdôvodnením výberu poskytovateľa poistných služieb a doložením troch cenových ponúk. Ak tak neurobí, platobná agentúra môže výšku výdavku znížiť, ak sa cena daného výdavku výrazne odlišuje od priemernej ceny takého výdavku na trhu," dodala Belická.

Súvisiace články

Aktuálne správy