Britská centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) ponechala úrokové sadzby na historickom minime. Banka tiež nezmenila objem programu výkupu aktív na podporu ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Kľúčový úrok tak zostal na rekordne nízkej úrovni 0,5 %, kde ho banka drží už od marca 2009. Deväťčlenný menový výbor BoE pod vedením guvernéra Marka Carneyho tiež rozhodol, že program takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania zostáva na doterajšej úrovni 375 miliárd GBP (455,2 miliardy eur). BoE naposledy zvýšila objem peňazí na podporu ekonomiky v júli 2012, a to o 50 miliárd GBP.
Rozhodnutie BoE bolo v súlade s očakávaniami expertov. Banka očakáva, že britská banka sa postupne úplne zostaví z finančnej a hospodárskej krízy. Ekonómovia predpokladajú, že BoE začne zvyšovať úrokové sadzby najskôr v 2. kvartáli 2015.
Miera nezamestnanosti v Británii zostáva mierne nad úrovňou 7 %. BoE v auguste 2013 vyhlásila, že začne sprísňovať menovú politiku až keď nezamestnanosť klesne na 7 %. Banka vo februári dodala, že podrží úrokové sadzby nízko ešte nejaký čas po tom.

Súvisiace články

Aktuálne správy