Mladí milujú nové technológie: Vedie mobilné obchodovanie k zlým rozhodnutiam?

, MarketWatch Foto:SITA

Súčasné technológie prudko znižujú náklady na obchodovanie na burzách. Už netreba sedieť pri počítači a sledovať vývoj na trhoch, stačí mať pri sebe smartfón s príslušnou aplikáciou a za pár sekúnd dokážete nakúpiť alebo predať ľubovoľné množstvo akcií. Nevedie však toto zjednodušenie obchodovania k zlým a unáhleným rozhodnutiam?

Mobilné obchodovanie v maklérskej firme Fidelity Investments, ktorá má takmer 15 miliónov zákazníkov, v roku 2013 narástlo o 60 %. Jej aplikácie boli stiahnutá 3,6 miliónkrát. Vyplýva to z dát zozbieraných MarketWatch.

E * Trade Financial Corporation s tromi miliónmi klientov zaznamenala 30 % nárast mobilných používateľov v minulom roku a predvída, že tento rok by na mobile mohol obchodovať už každý desiaty zákazník. Spoločnosť ponúka aplikácie ako pre tablety, tak pre mobilné telefóny, podľa maklérov 80 % z tohto obchodovania prebieha na mobiloch.

Najväčší nárast mobilných užívateľov zaznamenala spoločnosť Scottrade s 2,4 milióna klientov, kde obchodovanie cez tablety a mobilné telefóny vzrástlo o 713 %.

Dnes dorastá nová generácia investorov, ktorí nemajú problémy s novými technológiami. Práve naopak, vyhovuje im, že môžu svoje portfóliá spravovať v reálnom čase a okamžite reagovať na vývoj na trhoch. "Od prepadu na burze chcú mať všetci väčšiu kontrolu nad svojimi účtami. Mobilné telefóny im to umožňujú," hovorí John Matos, viceprezident E * Trade Financial Corporation.

"Nemusím práve sledovať trh, ale keď som v aute a počujem, že výrazne rastie, môžem zastaviť, vytiahnuť mobil a keď budem chcieť, niečo predať " hovorí Sunil Katwala, zákazník Fidelity Investments.

Predávať, keď je trh hore, je jedna z možností ako rýchlo využiť mobilné aplikácie. Tou druhou je predávať, keď nastáva krach. "Keď dôjde na trhu k veľkej zmene, okamžite vidíme nárast obchodovania na mobilných zariadeniach," hovorí Velia Carboniová, viceprezidentka mobilnej divízie Fidelity Investments.

Nakupovanie a predaj cez mobilný telefón môže zjednodušiť obchodovanie a zvýšiť objem obchodov, je ale pre investorov výhodné? Správa MarketWatch uvádza, že investor, ktorý často siaha po mobilnom telefóne, nakoniec svojmu portfóliu škodí. Nehovoriac o tom, že obohacuje svojho makléra.

Fanúšikovia mobilných zariadení naopak tvrdia, že nezáleží na tom, cez aké zariadenia obchodujete, chyby nastanú, či už ste pri počítači v kancelárii, s tabletom, alebo smartfónom v ruke. " Existuje veľká pravdepodobnosť, že ak urobíte chybu, urobíte ju rovnako, aj keď budete sedieť pri počítači," domnieva sa Sunil Katwala.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy