Ako sa vykúpiť z korupcie: Stačí sto miliónov

, iHNed;ČTK Foto:SITA

Americký výrobca počítačov Hewlett - Packard zaplatí 108 miliónov dolárov za ukončenie vyšetrovania možnej korupcie v Poľsku a Rusku. Jeho bývalí manažéri údajne podplácali, aby získali zákazky od štátu.

Dohodu HP uzavrel s úradmi v Spojených štátoch. Ukončí sa tak vyšetrovanie možného porušenia amerického zákona proti korupčným praktikám v zahraničí (FCPA). Informovala o tom agentúra Reuters. Vyšetrovanie sa týkalo činnosti firmy v Poľsku či v Rusku.

Poľská prokuratúra vo štvrtok obvinila bývalého vedúceho pracovníka poľskej divízie HP z korupcie. Pracovník údajne poskytol úplatky v hodnote cez 600 tisíc dolárov výmenou za pomoc pri zabezpečení obstarávania tovarov počítačového vybavenia pre ústredie poľskej polície.

Poľské úrady už v rámci širšieho vyšetrovania údajných úplatkov za získavanie vládnych počítačových zákaziek vzniesli obvinenia voči desiatkam ľudí, vrátane vedúcich predstaviteľov podnikov pôsobiacich v oblasti informačných technológií, vládnych predstaviteľov a bývalých policajných dôstojníkov. Poľský minister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz vo štvrtok upozornil, že poľský protikorupčný úrad CBA pri vyšetrovaní spolupracoval s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) aj s americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC).

Divízie HP v Rusku zaplatila dva milióny dolárov, aby si zaistila kontrakt od tamojšej generálnej prokuratúry, tvrdí podľa agentúry AP americká SEC. Mexická dcérska firma HP potom vraj zaplatila milión dolárov, aby získala zákazku na dodanie softvéru mexickým štátom vlastnenej ropnej spoločnosti.

V každom z týchto prípadov trvalo podozrivé správanie podľa regulátorov niekoľko rokov. Vnútorné kontrolné mechanizmy firmy pritom neboli dostatočne silné, aby nezákonné platby zastavili, oznámila tiež SEC.

Podľa právnika HP Johna Schultza sa pochybenia, ako ich popisuje dohoda o urovnaní, obmedzila na malý počet ľudí, ktorí už u spoločnosti nepracujú.

V centre záujmu médií sa ocitla aj spoločnosť Olympus, ktorá je zapletená do najväčšieho účtovného škandálu v Japonsku. Ešte v roku 2011 sa prišlo na to, že firma falšovala účtovné výkazy, aby zakryla straty z investícií. Teraz čelí žalobe bánk, ktoré žiadajú odškodné vo výške vo výške 273 miliónov dolárov. Banky obviňujú firmu z poskytovania falošných finančných vyhlásení, nie sú však jediné, ktoré Olympus žalujú. Pred dvoma rokmi žiadali akcionári od firmy odškodné 240 miliónov dolárov. Na súde bolo predložených skoro 20 sťažností, uznaných bolo zatiaľ päť, vrátane žaloby od bánk.

Michael Woodford
Podvody vyplávali na povrch po tom, čo niekdajší šéf Olympusu, Brit Michael Woodford v roku 2011 upozornil na podozrivo vysoké platby týkajúce sa akvizícií. Woodforda správna rada Olympusu okamžite prepustila, ten však sám podnietil vyšetrovanie podozrivých platieb. Firma sa potom ale priznala, že akvizície iných firiem používala na to, aby zakryla straty z investícií do cenných papierov. Straty sa vyšplhali až k 1,7 miliardy dolárov. Vyšetrovanie neskôr odhalilo, že Olympus takto kryl straty už od deväťdesiatych rokov.

Kvôli tomu, že Olympus vyplácal veľké sumy poradcom pri akvizícii britskej spoločnosti Gyrus, sa o prípad zaujíma aj britský úrad vyšetrujúci vážne finančné podvody. Úrad kontaktoval Woodforda, ktorý audítorov naviedol aj na platbu vo výške 687 miliónov dolárov smerujúcej k jednej firme na Kajmanských ostrovoch.

Vo februári 2012 boli zatknutí dvaja vrcholní predstavitelia firmy aj šéf auditu, všetci traja sa priznali k zakrývanie strát a boli odsúdení k podmienečným trestom a pokute 700 miliónov jenov (takmer 5 miliónov eur).

Škandál sa samozrejme premietol aj do akciového trhu, od odhalenia kauzy spadla trhová hodnota Olympusu o 81 percent. Japonská firma existuje takmer sto rokov a je jedným z najväčších výrobcov fotoaparátov na svete a dominantným svetovým výrobcom endoskopov.

Súvisiace články

Aktuálne správy