Centrálne banky očividne chcú DXY na 75…

Politika najväčších centrálnych bánk už naozaj pripomína zahrávanie sa s ohňom. Zatiaľ čo predstavitelia Fedu na poslednom FOMC zasadnutí jasne oznámili, že sadzby pôjdu hore zhruba pol roka po konci QE (čo bude aktuálnym tempom niekedy v októbri), tak včerajšia zápisnica z toho istého zasadnutia poukázala na fakt, že guvernéri to tak vlastne ani nechcú a Fed nemá v pláne dávať trhom nádej na skoré zvyšovanie sadzieb.

Politika najväčších centrálnych bánk už naozaj pripomína zahrávanie sa s ohňom. Zatiaľ čo predstavitelia Fedu na poslednom FOMC zasadnutí jasne oznámili, že sadzby pôjdu hore zhruba pol roka po konci QE (čo bude aktuálnym tempom niekedy v októbri), tak včerajšia zápisnica z toho istého zasadnutia poukázala na fakt, že guvernéri to tak vlastne ani nechcú a Fed nemá v pláne dávať trhom nádej na skoré zvyšovanie sadzieb. Dolár po zápisnici prudšie prepadol, pretože tá v podstate úplne vyvrátila to, čo sme sa dozvedeli pred troma týždňami. Na kráľovskom menovom páre figuruje ešte aj ECB. Posledné zasadnutie znova nič nové neprinieslo, Draghi klasicky čaká oživenie koncom roka (ako každý rok) a ECB absolútne nič nevykonala. Dezinflačné tlaky sú stále silné, nezamestnanosť vysoká a ekonomiky slabučké. Na konferencii síce bol „Jawboning“ o tom, že ECB diskutovala o QE, no nič sa nevykonalo a na sladké reči Draghiho sme si už zvykli.  EURUSD je tak stále v býčom trende a to tlačí dolárový index smerom nadol. Kábel sa nachádza už iba tesne pod 1.70, čo taktiež nepomáha indexu a USDJPY padá ako kameň ku 101.50. USD index je tak pod výrazným tlakom a dlhé dolárové pozície sa zatvárajú. Fundamentálne je to pre dolár skôr negatívne, pretože ani tapering a šumy o zvýšení sadzieb nedokážu zelenej bankovke pomôcť na udržateľnú rally.

Technicky však medvede ešte nemajú vyhrané. Polročná trendovka je stále pre býky oporou a pokiaľ sa ju nepodarilo zlomiť, môžeme vidieť pokusy o odraz. Aktuálne je v okolí 79.30 a bude predstavovať silný support. Jej zdolaním sa dostávame na horizontálne supporty, konkrétne 79.00 a 78.60. N_a týchto úrovniach už budeme vidieť EURUSD nad 1.40, GBPUSD nad 1.70 a USDJPY pod 100.00, čo pre dolárových fanúšikov nie sú pekné čísla. Udržanie 79.30 by malo tlačiť na retest 80.00. Jediné čo drží býky v hre je technika, ak si svoje úrovne podržia, môžeme vidieť pullback. Pokračovanie v poklese však vyvolá frustráciu, zatváranie longov a prerazenie supportov. Centrálne banky asi koordinovane devalvujú greenback a možno chcú vidieť index na 75.00, kde bol naposledy v roku 2011 (EURUS bolo nad 1.45). Situácia pre špekulantov favorizuje nákupy na dipoch, pokým držíme supporty.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy