ČNB by mala intervenovať minimálne do začiatku roku 2015

Centrálna banka s intervenciami na devízovom trhu začala v novembri minulého roku, aby odvrátila riziko deflácie.

Režim intervencií Českej národnej banky (ČNB) na devízových trhoch by mal trvať aspoň do začiatku budúceho roku, teda dlhšie než banka doteraz predpokladala. V stredu to uviedol guvernér ČNB Miroslav Singer. Banka intervenuje na devízovom trhu, aby zabránila posilňovaniu českej koruny.

 

Česká centrálna banka uviedla, že svoj záväzok intervenovať bude plniť "minimálne" do začiatku roku 2015, prípadne do prvého budúcoročného zasadnutia menového výboru ČNB vo februári. Podľa Singera však nízka inflácia môže obdobie intervencií predĺžiť. "Je možné, že obdobie (intervencií) potrvá dlhšie, než do začiatku budúceho roku," povedal Singer.

Centrálna banka s intervenciami začala v novembri minulého roku, aby odvrátila riziko deflácie. Úrokové sadzby českej centrálnej banky sú v súčasnosti blízko nuly. V prvých dňoch od začiatku intervencií nakúpila banka miliardy eur, odvtedy však na trhy nevstúpila. Slabšia koruna znamená, že importované tovary by mali zdražieť a vzrásť by tak mala celková cenová hladina v krajine. Miera inflácie je v Česku najnižšie od roku 2009. ČNB zároveň predpokladá, že po minuloročnom oslabení česká ekonomika posilní o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy