Národ pivárov už do krčiem nechodí, radšej si dajú fľaškové doma

, E15 Foto:SITA

České pivovary prichádzajú o nemalú časť príjmov. Podiel spotreby piva v reštauráciách, kde je drahšie než v obchodoch, totiž vlani klesol na 41 percent. Lacnejšieho fľaškového, či v v dózach, sa potom v domácnostiach či na chalupách a chatách spotrebovalo 59 percent.

Dvojpätinový podiel je najnižší nielen v histórii Českej republiky, ale aj za desiatky rokov pred jej vznikom, uviedli zástupcovia Českého zväzu pivovarov a sladovní. "Podiel spotreby v reštauráciách na spotrebu doma dosiahla historické minimum," uviedol predseda zväzu František Šámal. K príčinám trendu patrí aj zmena životného štýlu novej generácie, ktorá holduje pivu menej než ich rodičia. Úlohu zohráva aj snaha ľudí šetriť v čase ekonomickej krízy, informuje portál E15.

Ešte pred zhruba tridsiatimi rokmi predstavoval pomer spotreby piva v reštauráciách a krčmách približne 70 ku 30, pred desiatimi rokmi to bolo pol na pol. Nožnice sa začali podľa zväzu roztvárať pred štyrmi rokmi, keď štát o tretinu zvýšil spotrebnú daň z piva. To so sebou podľa Samala nesie aj ekonomické dôsledky, pretože z mapy Česka stále miznú ďalšie reštaurácie a krčmy. Tržby z piva totiž tvoria až štvrtinu ich príjmov, takže pokles spotreby piva v stovkách reštaurácií priniesol aj ekonomické ťažkosti a museli zavrieť.

"Podľa odhadu agentúry Data – Servis tento rok hrozí zatvorenie ďalšej tisícke reštaurácií," podotkol Šámal. Koniec stoviek reštaurácií a krčiem okrem iného znamená, že český pracovný trh prišiel vlani o zhruba dvetisíc pracovných miest. Pivovarníkom vlani navyše nežičilo ani počasie. Jar bola dlho chladná a v júni potom prišli záplavy. Celkové čísla opäť zachránil export, ktorý vlani vzrástol o deväť percent.

Výrazne, až o dve pätiny, klesla spotreba pivných mixov označovaných aj ako Radler, ktorých boom odštartoval pred troma rokmi. Práve na ich spotrebu malo veľký vplyv nepriaznivé počasie.

V pití piva sú Česi stále prví, vlani skonzumovali v priemere 144 litrov piva na osobu a rok, čo je kvôli nižšej spotrebe o dva litre menej než predvlani. Aj tak si ale stále s náskokom udržujú svetové prvenstvo. Druhé je Rakúsko s 108 litrami a tretie Nemecko so spotrebou ešte o tri litre nižšou. Česko je v tejto kategórii na čele desiatky rokov, uviedol zväz.

Súvisiace články

Aktuálne správy