ECB už modeluje kvantitatívne uvoľňovanie

, Frankfurter Allgemeine Zeitung Foto:SITA

Ekonomický dopad v prípade nákupu dlhopisov v celkovej hodnote bilión eur si odskúšala Európska centrálna banka, informovali o tom nemecké noviny.

Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvolaním sa na svoj zdroj z centrálnej banky napísal, že ECB došlo k záveru, že ročným nákupom aktív v hodnote bilióna eur, čo predstavuje zhruba osemdesiat miliárd eur mesačne, by sa mohla zvýšiť inflácia o 0,2-0,8 percenta.

Na správu zareagovalo euro prepadom voči doláru na takmer šesťtýždňové minimá. Prezident ECB Mario Draghi vo štvrtok uviedol, že guvernéri centrálnej banky jednohlasne súhlasia, že zvážia nástroje na kvantitatívne uvoľňovanie a nákup dlhopisov v prípade, že inflácia v eurozóne bude aj naďalej dlhšiu dobu na veľmi nízkej úrovni.

V marci sa medziročná inflácia v eurozóne spomalila na 0,5 percenta, čím sa vzdialila od inflačného cieľa ECB, teda hodnoty okolo dvoch percent. Nemecké noviny napísali, že istý nemenovaný centrálny bankár vyjadril mimoriadne obavy týkajúce sa naplnenia údajného cieľa. Ako povedal, takýto zásah by mohol narušiť trhy a hrozilo by nebezpečenstvo vytvorenia bubliny na trhu podnikových dlhopisov. Podľa denníka sa viacero členov Rady guvernérov ECB radšej prikláňa k uľahčeniu získania úverov pre malých a stredných podnikateľov, než k nákupom dlhopisov.

Európska centrálna banka odmietla komentovať správy Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Súvisiace články

Aktuálne správy