Londýn varuje, že v prípade nezávislosti Škótska nemusí nakupovať jeho elektrinu

Je možné, že Británia nebude nakupovať elektrickú energiu od nezávislého Škótska, ak dovoz z alternatívnych trhov bude lacnejší. Uviedla to dnes britská vláda a opäť tak zvýšila tlak na Škótov, ktorých o päť mesiacov čaká referendum o nezávislosti. Informovala o tom agentúra Reuters.
V prípade osamostatnenia sa Škótska bude táto krajina potrebovať nadbytočnú produkciu elektriny vyvážať práve do zvyšku Británie, keďže škótska sieť je prepojená len s Anglickom a čiastočne so Severným Írskom.
„Vzhľadom na rozsah energetických zdrojov v rámci Británie, ako aj v ďalších krajinách, zvyšok Británie nebude povinný naďalej nakupovať elektrinu od nezávislého Škótska,“ uviedlo v najnovšej správe britské ministerstvo energetiky a klimatických zmien. Británia dováža v súčasnosti elektrinu aj z Holandska, Francúzska a Írska a plánuje napojenie na zdroje v Belgicku, Nórsku a Dánsku.
Najnovšie varovanie je ďalším pokusom Londýna presvedčiť Škótov, aby za nezávislosť nehlasovali. Nesúhlas s prípadným osamostatnením Škótska dalo medzičasom najavo aj viacero veľkých spoločností, najčastejšie z finančného sektora.
Škótsko je čistým vývozcom elektrickej energie a vzhľadom na umiestnenie na ostrove má možnosť vyvážať prebytok energie len do ostatných oblastí Británie, najmä do Anglicka. Jeho čistý export z celkového objemu vyprodukovanej elektrickej energie predstavoval v roku 2012 okolo 26 %. Medzi kľúčové firmy v Škótsku patria britská energetická spoločnosť SSE a Scottish Power, ktorá je dcérskou firmou španielskej spoločnosti Iberdrola.
Stúpenci škótskej nezávislosti naopak tvrdia, že odchod z Británie poskytne Škótom väčšiu ekonomickú slobodu, ktorej súčasťou by mali byť aj príjmy z produkcie ropy a plynu. Súčasné britské ložiská sa nachádzajú väčšinou v škótskych vodách.

Súvisiace články

Aktuálne správy