Európska únia zmrazuje projekt South Stream

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na stretnutí s bulharskými predstaviteľmi údajne varoval pred pokračovaním spolupráce pri výstavbe plynovodu, ktorý má zabezpečiť prepravu zemného plynu z Ruska do Európy cez Čierne more a obísť tak Ukrajinu

Európska únia chce vycúvať z projektu South Stream (Južný prúd), ktorý má zabezpečiť prepravu zemného plynu z Ruska cez Čierne more do Európy. Informoval o tom v pondelok britský denník The Telegraph. Zmrazenie účasti na investícii v celkovom objeme 50 mld. USD by znamenalo prvé vážne opatrenie EÚ s cieľom potrestať Rusko za obsadenie ukrajinského Krymu. Projekt South Stream znamená aj obrovské kontrakty pre oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Denník sa odvoláva na obsah stretnutia predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa s bulharskými predstaviteľmi. Podľa informácií, ktoré unikli na verejnosť, Barroso varoval pred pokusmi blokovať novú líniu Bruselu, ako aj pred spochybňovaním jednotnej pozície EÚ v ukrajinskej kríze.

South Stream nie je pre úniu priorita a Európa by sa mohla zamerať na možnosť dodávok z Azerbajdžanu cez Taliansko prostredníctvom plánovaného Transjadranského plynovodu (TAP), povedal údajne Barroso podpredsedovi pravicovej opozičnej strany GERB Cvetanovi Cvetanovovi. „Bulharsku preto hovoríme, aby bolo oveľa opatrnejšie, napríklad v otázke plynovodných prepojení s Ruskom na úkor iných plynovodov, ktoré by mohli krajine poskytnúť diverzifikáciu energetických dodávok,“ zdôraznil Barroso podľa bulharského portálu novinite.com. V Bulharsku pôsobia ľudia, ktorí sú „agentmi Ruska“, pričom nepochádzajú z radov Európskej ľudovej strany (EPP), citoval ďalej portál Barrosa. Vyjadrenia šéfa EK podľa denníka Telegraph smerovali na adresu vládnucich bulharských socialistov.

Európska komisia minulý mesiac oznámila, že odkladá rokovania s ruským plynárenským gigantom Gazprom o plynovode South Stream (Južný prúd). Gazprom zatiaľ nezískal výnimku z legislatívy EÚ o povinnosti vlastníckeho oddelenia výroby a distribúcie energií. Európsku úniu, ktorá aj tak mala záujem o redukciu dominantného postavenia ruskej štátnej firmy pri dodávkach energie, tiež znepokojilo to, že Rusko obsadilo ukrajinský región Krym. Brusel síce oficiálne účasť na výstavbe plynovodu nezrušil, Barrosove vyjadrenia však potvrdzujú, že projekt je politicky mŕtvy, tvrdí Telegraph.

Predošle snahy EÚ o alternatívne dodávky plynu do strednej Európy boli neúspešné. Projekt plynovodu Nabucco, ktorý mal prepravovať plyn zo strednej Ázie, sa vlani zrušil. Namiesto neho sa plánuje Transjadranský plynovod (TAP), ktorý má byť funkčný v závere tohto desaťročia a dopravovať zhruba 10 mld. kubických metrov plynu z Azerbajdžanu do Talianska cez Turecko, Grécko a Albánsko.

(1 EUR = 1,3774 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy