Ako dokážu sociálne siete predpovedať nezamestnanosť

, patria Foto:SITA

Je možné, aby sociálne siete ako Twitter alebo Facebook ponúkali lepšie informácie pre meranie ekonomickej aktivity než štandardné ekonometrické modely? Ekonómovia z americkej University of Michigan veria, že áno a už v roku 2012 začali analyzovať správy z týchto sietí, konkrétne z Twitteru, informuje ekonomický portál patria.

Využitie sociálnych sietí, nielen pri štúdiu ekonomických tém, ponúka úplne nový uhol pohľadu na skúmanú problematiku. Tento prístup nie je zaťažený "štandardnými štatistickými postupmi" ani nečerpá údaje z oficiálnych štatistických zdrojov. Využitie údajov zo sociálnych sietí umožňuje prakticky online realizovať konkrétny výskum, čím sa výrazne mení dynamika celého analytického procesu.

Ekonómovia z americkej University of Michigan sa zameriavajú na analýzu správ spojených s trhom práce v USA. Zaujímajú sú preto tweety, ako napr: stratil som prácu, hľadám prácu, a pod. Na základe týchto vyfiltrovaných informácií je následne zostavený "index práce" (The University of Michigan Social Media Job Loss Index), ktorý dokáže relatívne veľmi presne a hlavne v reálnom čase predpovedať vývoj na americkom pracovnom trhu.

Nasledujúci graf ukazuje, že Twitter skutočne môže slúžiť ako relatívne presný prediktor situácie na americkom trhu práce.

Dolan Antenucci a jeho kolegovia, ktorí využívajú správy z Twitteru ku konštrukcii "indexu práce," v tomto roku publikovali článok venovaný využitiu sociálnych sieti pri meraní dynamiky pracovného trhu v USA. V tejto štúdii analyzovali desiatky % vzoriek všetkých tweetov medzi júlom 2011 a novembrom 2013. Skúmaná vzorka obsahovala 19,3 miliardy tweetov a jeho veľkosť bola  43,8 TB! Tieto údaje nám umožňujú lepšie pochopiť, v akých kategóriách sa pohybujeme, ak hovoríme o využitie sociálnych sieti ako online (real time) prediktor vývoja napríklad na trhu práce.

S postupným rozvojom technológií, s tým ako dochádza k difúzii elektronickej komunikácie a zvyšuje sa počet užívateľov moderných komunikačných prostriedkov, rastie tiež potenciál využitia sociálnych sietí k analýze sociálno – ekonomických otázok. Štatistické spracovanie údajov zo sociálnych sietí sľubuje do budúcnosti veľký potenciál, ktorý môže zmeniť, či doplniť štandardné metódy ekonomickej analýzy. Twitterský "index práce" môže byť prvou lastovičkou v novom prístupe merania nielen ekonomickej aktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy