Z bankárov učitelia: Ako docieliť, aby sa v oboch profesiách zarábalo rovnako

, BuzzFeed Foto:SITA

V súkromnej sfére si stále viac šéfov firiem začína zvykať, že výška ich finančného ohodnotenia a odmien je úzko spätá s výkonnosťou celej spoločnosti. Praktiky z Wall Street ale už dávno nie sú len záležitosťou veľkých podnikov. Trend závislosti výšky finančného ohodnotenia na odvedenej práci nenápadne preniká aj do školských tried.

V Spojených štátoch je diskusia o možnosti výplaty odmien učiteľom v závislosti od výsledkov ich žiakov v plnom prúde. Moderné metódy hromadného zberu dát a ich následné hodnotenie totiž pri vynaložení minimálnej námahy umožňujú jednoducho porovnať výsledky učebných postupov naprieč celým kontinentom.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo ako jeden z prvých navrhol, aby boli učiteľom, ktorých žiaci by v každoročnom plošnom testovaní vedomostí dosiahli najlepšie výsledky, vyplácané relatívne vysoké finančné bonusy. S podobným systémom odmien prišli aj guvernér štátu New Jersey Chris Christie a senátor Cory Booker, ktorým sa už vyplácanie odmien závislých na výsledkoch študentov dokonca podarilo presadiť v najväčšom newjerseyském meste Newarku. Budúcnosť celého nápadu je však neistá, pretože veľká časť amerických učiteľov tvrdí, že výsledky plošného testovania žiakov sú neobjektívne.

Nejde ale len o snahy ako zlepšiť platové podmienky kvalitných učiteľov. Americké ministerstvo školstva nedávno v spolupráci so softvérovou spoločnosťou Microsoft a poisťovňou StateFarm spustilo po vzore veľkých investičných bánk kampaň, v rámci ktorej sa pre učiteľskú profesiu snaží získať najlepších absolventov vysokých škôl. Záujemcom o toto zamestnanie sú ponúkané štedré finančné granty alebo pomoc s vyhľadaním práce v blízkosti bydliska. Taktiež heslo kampane znie, ako by si ho autori požičali od popredných bánk z Wall Street. "Viesť, inšpirovať a inovovať."

Zdá sa, že aj cieľová skupina wallstreetských bánk a amerického školstva je podobná. Len v roku 2012 sa podľa denníka The New York Times podarilo americkému programu Teach for America, ktorý sa do škôl snaží priviesť kvalifikovaných odborníkov, získať takmer dvesto záujemcov o profesiu učiteľa z radov bývalých zamestnancov prestížnych firiem z finančného sektora.

Ďalšie veci, ktoré pri porovnaní s praktikami kapitálových trhov nemožno prehliadnuť, je fascinácia amerických univerzít zahraničnými trhmi. Vysoké školy sa podobne ako investičné firmy obzerajú po nových zdrojoch príjmov, a tak začínajú expandovať aj mimo domácu pôdu. To všetko s očakávaním toho, že v zahraničí, ako prestížna vzdelávacia inštitúcia, osloví študentov zo zámožných rodín, ktoré za vzdelanie svojich detí radi zaplatia tučné školné. Z amerických univerzít sa nedávno k vstupu na ázijský kontinent odhodlali napríklad súkromné vysoké školy New York University alebo Yale University.

Ako vidno, duch Wall Street opustil budovy popredných investičných firiem a vydal sa dobývať oblasti, ktoré so svetom financií na prvý pohľad nemajú nič spoločné. V školstve zatiaľ žne jeden úspech za druhým.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy