ECB je posadnutá infláciou viac, než sa zdalo

, fatasmihov.blogspot Foto:SITA

Mario Draghi na svojej poslednej tlačovej konferencii opäť ukázal, ako sa dá vytvoriť zmätok ohľadom toho, aké kroky bude ECB v budúcnosti podnikať. Možno, že vo vedení banky v skutočnosti neexistuje žiadny konsenzus, alebo ten konsenzus hovorí, že je potrebné neustále tvrdiť, že riziká týkajúce sa budúceho vývoja sú na oboch stranách vyvážené. Alebo hovorí, že dáta sú stále nejasné a môžu byť interpretované mnohými spôsobmi. Teda je lepšie nič nerobiť.

Draghiho odpovede sú perfektnou paródiou ekonóma, ktorý si neustále stráži, aby neurobil chybu a teda každé svoje tvrdenie doplní frázou "ale na druhej strane." A potom povie, že je teda možné robiť aj pravý opak. Tu je najlepší príklad.

"Najviac sa obávam toho, že v budúcnosti príde stagnácia, ktorá bude dlhšia, než ukazuje náš základný scenár. Teraz je situácia dosť vážna, nezamestnanosť sa síce stabilizovala a vykazuje marginálne zlepšenie, ale stále sa nachádza veľmi vysoko. Čím dlhšie to tak bude, tým viac rastie pravdepodobnosť, že sa stane nezamestnanosťou štrukturálnou, ktorú bude zložité znížiť konvenčnou politikou. To sú teda moje najväčšie obavy a monetárna politika je v tomto smere dôležitá. Nie je ale jediným nástrojom. Musíme použiť široký balík politických nástrojov. Ako vždy zdôrazňujeme, na prvom mieste je štrukturálna politika, pretože rad problémov eurozóny je štrukturálneho charakteru."

Draghi sa teda najviac bojí cyklickej nezamestnanosti a toho, že sa zmení na štrukturálnu. Hádal by som, že ECB je pripravená v tejto oblasti konať. Ale počkať! Nie tak rýchlo. Draghi tiež hovorí, že monetárna politika nie je tak dôležitá ako štrukturálne reformy, ktoré sú úplnou prioritou. Podľa toho sa však už všetka cyklická nezamestnanosť premenila na štrukturálnu.

Šéf ECB tiež uznáva, že nízka inflácia je zlá a že inflácia sa teraz nachádza pod cieľom ECB. Ona ale vraj môže byť aj dobrá. "Existujú aj pozitívne efekty v tom zmysle, že zvyšuje reálne disponibilné príjmy, a to najmä u ľudí s fixnými nominálnymi príjmami." To je zaujímavý argument pre ospravedlnenie nízkej inflácie. To by sme možno mali znížiť inflačné ciele. Draghi navyše tvrdí, že inflácia nie je plne pod kontrolou ECB. "Je vyvolaná exogénnymi faktormi. Ak sa pozrieme na krajiny ako USA, kde je oživenie pokročilejšie, je zrejmé, že veľkú úlohu zohrávajú globálne faktory." Áno, inflácia v USA je  nízko, ale Janet Yellen hovorí a koná úplne inak ako Draghi. Nehľadá výhovorky prečo má byť inflácia nízko, ale snaží sa o jej zvýšenie.

Zdá sa teda, že nás skutočne čaká dlhodobá stagnácia. Počkáme na to, aká bude inflácia v apríli, Draghi si myslí, že bude vyššia ako v marci. Keď nie, bude mať stále dobrý pocit z toho, že inflačné očakávania sú aj tak pekne ukotvené. ECB tak teraz vykazuje známky posadnutosti infláciou, ktoré sú ešte horšie, než sme si predtým mysleli. Je ťažké predstaviť si, ako nízko by musela inflácia klesnúť na to, aby si ECB spomenula na svoj ​​mandát.

Autorom je profesor ekonómie na INSEAD Antonio Fatás.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy