Jedna z rafinérií chorvátskej firmy INA sa možno zatvorí

Nie je vylúčené, že jedna z dvoch rafinérií chorvátskej spoločnosti INA bude zatvorená, vzhľadom na klesajúci dopyt po ropných produktoch a fakt, že rafinérsky biznis nie je ziskový. Uviedli to niektorí experti z ropného sektora po signáloch, že maďarský MOL by mohol jednu z rafinérií zatvoriť. Ďalší odborníci sa však domnievajú, že rafinérie INA by mohli byť ziskové, ak by sa modernizovali a firma by sa vrátila na svoje tradičné trhy, ako je Chorvátsko a susedné krajiny. Informovala o tom agentúra HINA.
Možnosť, že by sa jedna z rafinérií spoločnosti INA zatvorila spomenul v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Večernji List Ferenc Horváth, člen správnej rady spoločnosti MOL, ktorá je väčšinovým vlastníkom firmy INA. Ako uviedol, vzhľadom na úroveň dopytu na trhu je produkčná kapacita rafinérií vysoká.
Podľa bývalého člena vedenia INA Emira Ceriča by rafinérie INA boli ziskové pri cenách ropy okolo 60 USD (43,72 eura) za barel (159 litrov). V súčasnosti sa však ceny ropy pohybujú okolo 100 USD/barel. Pod vysoké náklady rafinérií sa podpisujú aj ďalšie faktory, medzi nimi napríklad príliš vysoký počet zamestnancov.
Niektorí odborníci však zapochybovali o tvrdeniach MOL-u, že rafinérsky biznis v Chorvátsku nie je ziskový. Ako uviedli, maďarská firma sa mala už dávnejšie podieľať na modernizácii rafinérií, čo sa nestalo. Rafinéria v Sisaku mala byť modernizovaná v roku 2008 a v Rijeke dva roky predtým. MOL však namiesto toho kúpil rafinériu v Taliansku, ktorú neskôr zatvoril.

Súvisiace články

Aktuálne správy