Rizikový apetít britských firiem vzrástol na rekordnú úroveň

Rizikový apetít britských firiem v poslednom období výrazne rastie, ukázal dnes zverejnený prieskum spoločnosti Deloitte. To je dobrá správa pre britskú vládu, ktorá dúfa, že objem firemných investícií sa zvýši. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovšieho prieskumu Deloitte, na ktorom sa zúčastnilo 126 finančných riaditeľov, medzi nimi aj veľkých britských spoločností, rizikový apetít firiem dosiahol v 1. štvrťroku tohto roka 71 %. To je dvojnásobok úrovne pred rokom a zároveň najvyššia úroveň od roku 2007, keď prieskum firma Deloitte spustila.
Napríklad, čo sa týka nových zamestnancov, až 81 % oslovených uviedlo, že v najbližších 12 mesiacoch počíta so zvýšením ich počtu. V prípade kapitálových výdavkov ich zvýšenie očakáva 80 % finančných riaditeľov. Prieskum tak poukázal na výrazný pokles neistoty v súvislosti s budúcim vývojom ekonomiky a zároveň na zlepšenie finančných podmienok.
Ekonomika Británie sa minulý rok zotavovala podstatne rýchlejšie, než sa pôvodne čakalo. Pod vývoj sa podpísali najmä vyššie spotrebiteľské výdavky, do veľkej miery ekonomiku však podporili rekordne nízke úrokové sadzby a zlepšovanie situácie na realitnom trhu. Vláda by však chcela dosiahnuť vyváženejší a udržateľnejší proces zotavovania ekonomiky, teda taký, ktorý by bol založený najmä na raste investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy