Rumunsko plánuje viaceré daňové úľavy na podporu ekonomiky

Rumunsko plánuje znížiť daňovú záťaž s cieľom podporiť tvorbu pracovných miest a zabezpečiť tento rok rast ekonomiky na úrovni okolo 3 %. Uviedla to v rozhovore pre agentúru Reuters rumunská ministerka financií Ioanna Petrescuová.
Podľa Petrescuovej chce vláda zrušiť daň zo zisku firmám, ktoré svoj zisk reinvestujú v krajine. Okrem toho im plánuje znížiť aj príspevky na sociálne zabezpečenie, a to približne o 5 %. Popri týchto opatreniach pripravuje aj zníženie dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny a v prípade, že to finančná situácia dovolí, chce zaviesť nižšiu daň z príjmu pre slabšie zarábajúcich.
Rumunsko je druhým najchudobnejším štátom v Európskej únii, no jeho ekonomika v poslednom období rastie rýchlejšie než ekonomiky väčšiny štátov v bloku, pod čo sa podpisuje najmä rast exportu. Vo 4. kvartáli minulého roka vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) medziročne o 5,4 % po 4,2-% raste v 3. kvartáli.
Ministerka dodala, že zníženie daní, ktoré by malo udržať výrazný rast ekonomiky, chce zároveň doplniť opatreniami na zníženie rozpočtového deficitu, aby Rumunsko splnilo tohtoročný cieľ v tejto oblasti. „Predpokladám, že aj tento rok sa nám podarí docieliť hospodársky rast okolo 3 % a som presvedčená, že prorastovou fiškálnou politikou sa nám toto tempo podarí udržať aj dlhšie,“ povedala Petrescuová, ktorá pred nástupom do funkcie v marci tohto roka pôsobila ako ekonomická poradkyňa premiéra Victora Pontu.
„Chceme zrušiť zdaňovanie zisku, ktorý sa bude reinvestovať v krajine, od čoho si sľubujeme zvýšenie investícií a vyššiu tvorbu kapitálu,“ dodala. Očakáva sa, že toto opatrenie zavedie rumunská vláda v júli.
Rumunsko sa minulý rok dohodlo s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) na preventívnej úverovej linke v hodnote 4 miliardy eur, v rámci čoho muselo pristúpiť na viaceré požiadavky medzinárodnej inštitúcie. Medzi nimi sľúbilo zníženie viacerých výdavkov, najmä na zdravotníctvo, ako aj privatizáciu stratových štátnych firiem.
Fond očakáva, že ekonomika Rumunska vzrastie tento rok približne o 2,2 %. Petrescuová je v tomto smere optimistickejšia a verí, že rast dosiahne okolo 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy